I det fynske folks tjeneste

Kaffen er klar: Kom og aflever dit elskrot

Genbrugspladserne i forskningsprojektet Frit Lejde står klar med kaffe og snak om elektronik i dag søndag fra 10 til 16. Du vil også kunne møde repræsentanter fra reparationscafeer og virksomheder, som reparerer elektronik. Der vil også være forskere fra SDU til stede.

Frit Lejde er et samarbejde mellem Syddansk Universitet, TV 2/Fyn og affaldsselskaberne i Svenborg, Faaborg, Assens og Odense Kommune. Foto: Morten Albek

 

Klokken 10 søndag slog genbrugspladserne i projektet Frit Lejde dørene op for fynboerne, som har fulgt opfordringen om at aflevere deres kasserede el-apparater.

Forskerne tager både imod el-apparater, som virker, og el-apparater, der ikke virker. Det eneste, de beder om, er en forklaring på, hvorfor man har valgt at kassere sit el-apparat.

Forskerne tager både imod el-apparater, som virker, og el-apparater, der ikke virker. Det eneste, de beder om, er en forklaring på, hvorfor man har valgt at kassere sit el-apparat.

Fra artiklen

- Det er ny viden til forskningen. Vi ved faktisk ikke særlig meget om, hvad der får folk til at smide elektronik ud, siger Henrik Wenzel, der er professor i cirkulær økonomi på Syddansk Universitet og forskningsprojektets drivende kraft.

På verdensplan bliver der skrottet knap 50 millioner tons elskrot om året. Og elskrot er den affaldsfraktion, der stiger mest.

Og det bekymrer forskerne. For kun halvdelen af materialerne i for eksempel en computer bliver rent faktisk genanvendt. Resten går tabt i genanvendelsesprocessen.

00:52

Her kan du aflevere dine brugte el-apparater. Vi viser det på et kort til sidst i videoen.

Luk video

Kan vi genbruge mere?

Derfor forsøger forskerne at blive klogere på, hvordan vi kan forbruge vores elektriske apparater mere bæredygtigt.

Hjælp forskerne og vind en computer

 • Kunne du genbruge mere?
 • Hjælp forskerne og udfyld deres spørgeskema her.
 • Alle, der svarer, deltager i lodtrækningen om fem nyrenoverede computere.

Kunne vi blive bedre til at reparere på vores apparater i stedet for at smide dem ud? Kunne vi i højere grad købe brugte apparater?

Det og meget mere forsøger forskerne at finde ud af med elskrot-indsamlingen, der altså løber af stablen i dag.

I næste weekend gør de det for øvrigt igen. Lørdag fra 10-16 holder Assens Genbrugsstation indsamling.

Og søndag fra 10-16 holder Villestofte Genbrugsplads, Svendborg Genbrugsstation og Faaborg Genbrugsstation indsamling af elskrot.

FRIT LEJDE: DONÉR DIT ELSKROT OG FORTÆL FORSKERNE, HVAD DET FEJLER

 • Denne artikel er en del af TV 2/Fyns og Syddansk Universitets kampagne Frit Lejde.
 • Med Frit Lejde har alle fynboer mulighed for at indlevere deres kasserede el-apparater søndag den 18. og 25. november på de genbrugspladser, der er med i projektet. Dog med undtagelse af Assens, hvor indsamling sker lørdag.
 • Frit Lejde er et nyt forskningsprojekt. Bag projektet står Syddansk Universitet, TV 2/Fyn, Svendborg Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Odense Kommune og Assens Kommune.
 • Forskerne vil gerne have fynboerne til at indlevere deres kasserede el-apparater og i samme ombæring fortælle, hvorfor man har valgt at kassere det pågældende produkt.
 • Målet med projektet er at finde ud af, hvordan vi på den ene eller anden måde kan forlænge vores el-apparaters levetid.
 • Ofte er der slet ikke noget galt med de el-apparater, vi kasserer. Andre gange er det kun en enkelt komponent, der er i stykker.
 • Følgende genbrugspladser er med i projektet:
  Assens genbrugsplads, Torø Huse Vej 15, 5610 Assens: 17. november 10-16
  Faaborg Genbrugsstation, Mørkebjergvej 12, 5600 Faaborg: 18. november 10-16
  Genbrugsstationen Villestofte, Rugårdsvej 275, 5210 Odense NV: 18. november 10-16
  Genbrugsplads Svendborg, Miljøvej 10, 5700 Svendborg: 18. november 10-16
 • Forskerne tager både imod apparater, der virker, og dem der ikke gør. Alle apparater, der virker, bliver efterfølgende solgt på et loppemarked i Odense 9. december klokken 10-14
 • Loppemarkedet finder sted hos Odense Renovation på Snapindvej 21 i Odense. 
 • Forskerne tager imod alle el-apparater. Lige fra hårtørrere, håndpiskere, computere og telefoner. Det eneste, de ikke vil have, er hårde hvidevarer.