Kajs barndom i Beldringe: Helvedet brød løs, da tyskerne kom

Kaj Karmann var bare en lille knægt, da tyskerne kom til Beldringe i 1943.

Mens hundredevis af nysgerrige blev lidt klogere på historien om besættelsen under arrangementet i Beldringe - så fangede TV 2/Fyn Kaj Karmann, der tydeligt husker sin barndom i området. 

- Tyskerne invaderede Beldringe sidst i 1943, og der brød helvedet løs. De kom jo og opkøbte alle gårde og huse og folk blev evakueret. Det var egentlig en rigtig trist dag - eller periode. For det var jo slægtsgårde, som folk måtte forlade, fortæller Kaj Karmann.

Kaj Karmanns forældre var fodermesterfolk på en gård og passede 40 køer, som de håndmalkede tre gange om dagen.

- Der kom jo en Wilke - tror jeg, at han hed - og han besluttede så, at min mor ikke skulle være i stalden: Der skulle ikke være nogen Fraulein der. Tyskerne indtog stuehuset på gården - og det var jo en sorgens dag for os alle sammen at se, at de traskede rundt inde i familie Andersens stuer.

- Mit forhold til tyskerne var som mange andres. Vi var jo skrækslagne, da de kom og vi blev da heller aldrig fortrolige med dem. 

Når vi rammer 9. april vækker det så nogle særlige følelser i dig?

- Ja, det gør det - og det gør det ved alle, der er ligeså gamle som mig. Jeg er jo en gammel dreng og jeg kan jo huske meget. Selvom de tyske soldater stort set ikke kunne gøre ved det, så var det jo en besættelsesmagt. Og de kom og tog vores ting, Sådan mennesker kan man jo ikke holde af på sin vis, slutter Kaj Karmann. 

Oversigt

    Oversigt