I det fynske folks tjeneste

Kan du dine komma-regler?

Det handler om et lillebitte tegn - kommaet. Et tegn, der gennem tiden har skabt stor debat i Danmark. Men nu foreslår manden bag de nye kommaregler, at kommaet helt afskaffes.

01:51

Et lille tegn, der har skabt stor debat.

1 af 2

Først skulle man lære at sætte kryds og bolle, så måtte man gerne sætte komma ved pauser, hvor man synes det passede og i 1996 kom der så endnu engang nye regler.

Her stod professor Henrik Galberg Jacobsen bag en ændring af kommareglerne. Målet var at give tydeligere kommaregler med færre tegn i teksten, og pausekommaet blev afskaffet.

Men de nye regler skabte heftig debat blandt danskerne, og i 2004 blev det derfor valgfrit, om man ville følge de nye eller de gamle kommaregler.

Historien bag

Henrik Galberg Jacobsen har skrevet en doktordisputats om dansk retsskrivning 1739-2005, og her kommer blandt andet kommaet under kærlig behandling. Sat på sidsen vil han faktisk foreslå, at kommaet helt afskaffes.

Hør mere om Henrik Galberg Jacobsens passion for dansk retskrivning og hans forhold til kommareglerne på TV2/Fyn tirsdag kl. 19.30.

Test dine kommaevner

Kan du sætte komma rigtigt?
Herunder er tre sætninger uden komma - test dine evner, og se svaret længere nede: 

- Jeg har kaffen klar men du får kun kage hvis du selv tager den med

- De siger det er nemt at sætte komma men jeg er ofte i tvivl om hvor de skal sættes.

- Når jeg kommer hjem til min lejlighed efter en lang arbejdsdag med mange udfordringer tænder jeg min computer for at se om der er nogen der har sendt mig en mail.

Sådan ser sætningerne ud med komma:

- Jeg har kaffen klar, men du får kun kage, hvis du selv tager den med.

- De siger, det er nemt at sætte komma, men jeg er ofte i tvivl om, hvor de skal sættes.

- Når jeg kommer hjem til min lejlighed efter en lang arbejdsdag med mange udfordringer, tænder jeg min computer for at se, om der er nogen, der har sendt mig en mail.