Kandidaterne lover guld og grønne skove

Fynboerne kan de næste fire år tilsyneladende se frem til forbedret kommunal service inden for stort set alle områder. Et markant flertal af kandidaterne til kommunalvalget vil afsætte flere penge til både børnepasning, folkeskoler og ældrepleje. Det viser en undersøgelse foretaget af TV2/FYN.

Selvom de fleste fynske kommuner har haft mere end svært ved at få enderne til at nå sammen i de netop vedtagne budgetter og de fleste kommuner har måtte ty til spareplaner, så tegner det helt anderledes lyst i næste valgperiode.

TV 2/FYN har spurgt samtlige kandidater om deres holdninger til en række udvalgte emner, og undersøgelsen viser, at 81 procent af kandidaterne vil afsætte flere penge til børnepasningsområdet, 83 procent vil give folkeskolen flere penge og 79 procent vil tilføre ekstra resurser til pleje af ældre i eget hjem.

Sparer og lover flere penge

I Assens Kommune vedtog et flertal i byrådet i starten af oktober et budgetforlig, der blandt andet betød millionnedskæringer på børnepasningsområdet. Det socialdemokratiske byrådsmedlem Egon Nielsen stemte for nedskæringerne, men er alligevel ikke bange for at lover flere penge til børnepasningsområdet i næste valgperiode.

- Når vi skærer ned på børnepasningsområdet, så er det jo fordi vi ikke selv er herre over vores økonomi. Skattereformen har straffet os, så vi har 36 millioner kroner mindre og det er en umulig opgave at skaffe flere penge til service, siger Egpn Nielsen.

Men det har dog ikke forhindret Egon Nielsen og 76 procent af kandidaterne til Assens Byråd i at erklære sig enige i at der skal tilføres flere penge til børnepasningsområdet.

Anette Fløjborg tilhører mindretallet, der i undersøgelsen har angivet, at børnepasningsområdet ikke skal have flere penge i næste valgperiode.

- Vores budgetter er katastrofale og det er ikke realistisk at vi tilfører flere penge til dette område de næste år. At sige noget andet er utroværdigt, og bare et forsøg på at kapre stemmer fra børnefamilierne, siger Anette Fløjborg, der er Konservativ Byrådskandidat i Assens.

Men Egon Nielsen mener godt han kan forsvare sin holdning om at tilføre flere resurser selvom han netop har stået bag en voldsom nedskæring.

- Det kan da se underligt ud, men det er absolut ikke med min gode vilje at vi skærer ned nu, og jeg vil hver gang det er muligt kæmpe for flere penge til børneområdet i den kommende valgperiode, siger kandidaten Egon Nielsen.

Assens ikke enestående

Men det er langt fra kun i Assens Kommune at politikernes handlemåde og deres politiske ønsker er modstridende. Selvom mange kommuner har været rundhåndede i budgettet op til valget, så er rationaliseringer og besparelser en fast bestanddel af kommunalpolitikernes hverdag.

Derfor løber kandidaterne en risiko, hvis de giver udtryk for at der er penge til det hele, vurderer valgekspert Christian Elmelund-Præstekær.

- Når 80-85 procent af kandidaterne svarer at de går ind for flere penge til både børnepasning, folkeskolen og ældrepleje, er det nok et udtryk for deres intensioner og deres holdninger i den ideele verden. Men politikerne løber en risiko for at skabe forventninger, som de ikke kan indfrie i den virkelige verden, siger Christian Elmelund-Præstekær fra SDU.

Han finder ikke kandidaternes svar overraskende og mener ikke at politikerne hykler, når de nærmest over en kam lover flere penge til det hele.

- Politikerne vil gøre meget for ikke at ramme de store vælgergrupper, men hvis der bliver for stor afstand mellem de intensioner man melder ud og det man reelt kan få gennemført, risikerer man at skabe mistillid og politikerlede, lyder det fra Christian Elmelund-Præstekær.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført i perioden fra 8. september til 5. oktober via et elektronisk spørgeskema udsendt til 830 fynske kandidater. 68 procent af kandidaterne har svaret på spørgsmålene.

Oversigt

    Oversigt