Kassereren tømte kassen: Frivillige har skuret toiletter for at redde klubben

Det så sort ud for Middelfart Håndboldklub, da kassereren i 2015 løb med over 600.000 kroner fra klubkassen. Men gennem frivillige kræfter har klubben nu kæmpet sig op igen. Det modtager de nu en pris for.

Når Middelfart Håndboldklub tirsdag modtager Fynske Banks Initiativpris på hjemmebanen i Lillebæltshallen, så er det kulminationen på mere end to års benhårdt arbejde for de frivillige i klubben. 

Den lille håndboldklub med de knap 200 medlemmer modtager nemlig prisen for det arbejde, som hele klubben har stået sammen om for at få klubben tilbage på benene, efter at den daværende kasserer i 2015 havde stjålet 650.000 kroner fra kassen. 

Siden da har klubbens medlemmer skurret toiletter, stået på loppemarkeder og langet fadøl over baren ved diverse arrangementer for at tjene pengene ind igen. Og netop derfor står de nu med en pris i hænderne. 

Kassereren tømte kassen 

Skandalen i Middelfart Håndboldklub begynder tilbage i marts 2015. Da bestyrelsen kigger regnskabet igennem forud for generalforsamlingen, mangler der over 600.000 i kassen. Og ikke alene er kassen tom, det er klubbens egen kasserer, der har tømt den. 

Den nyhed kom som et kæmpe chok for bestyrelsens medlemmer. 

- Man havde skyldfølelse. Man lå søvnløs om natten. Var det ens skyld? Hvad kunne man have gjort anderledes? Med det forløb der har været efterfølgende, så føler man måske egentlig, at man er blevet mere straffet, end ham der løb med alle pengene, fortæller daværende sekretær og nuværende kasserer i bestyrelsen, Thomas Madsen. 

Thomas Madsen lå søvnløs om natten, da hans forening i 2015 pludselig stod med en tom klubkasse. 

Udover at have taget penge fra kassen, har kassereren også ved flere lejligheder forfalsket bestyrelsesmedlemmers underskrifter, og i slutningen af marts 2015 melder bestyrelsen ham til politiet.

Samtidig forsøger Middelfart Håndboldklub at komme sig over chokket og få styr på økonomien. I alt skylder klubben på daværende tidspunkt 350.000 kroner væk til forskellige kreditorer. Blandt andet skylder de penge for både halleje til Lillebæltshallen og turneringsudgifter til Fyns Håndbold Forbund. Penge, som klubben ikke kan betale.

- Vi var meget tæt på en konkurs. Når der mangler så mange penge, så er det ikke lige sådan at drive det videre. Vi kunne godt have lukket fra den ene dag til den anden, siger Thomas Madsen.   

Middelfart Håndboldklub 

Hjælp fra de lokale

Fremtiden tegner pludselig meget sort for Middelfart Håndboldklub. Men rundt omkring i hele byen står foreninger og virksomheder klar til at hjælpe den kriseramte klub. 

Bunker Holding, T. Hansen, Middelfart Sparekasse, 5E Byg og Intersport donerer hver 25.000 kroner til klubben, og fra Event C modtager de 10.000. 

Udover donationerne får klubben også flere lån. Middelfart Kommune låner dem 250.000 kroner, mens MG&BK låner 150.000 ud. 

Og hos MG&BK er der aldrig nogen tvivl om, at den kriseramte håndboldklub skal have en hjælpende hånd. 

- Det her handler om mere end sport, det handler også om foreningslivet. Det handler om, at Middelfart som by skal kunne tilbyde de unge mennesker nogle steder at komme i fritiden, om det så er håndbold, basket, volley eller tennis eller hvad jeg ellers kunne nævne. Så det var ikke svært for os at synes, at det var en god idé, lyder det fra MG&BK's formand Claus Hansen. 

Formand for MG&BK Claus Hansen var aldrig i tvivl om, at Middelfart Håndboldklub skulle have deres hjælp til at komme ud af krisen.  

Og velviljen fra de lokale foreninger og virksomheder har betydet meget for Middelfart Håndboldklub i den svære tid. 

- Det er utroligt dejligt. Og det har jo også gjort, at det har givet noget mod på at fortsætte. For det har uden tvivl været en kamp, lyder det fra Thomas Madsen. 

Men selvom de lokale nærmest står i kø for at hjælpe Middelfart Håndboldklub med at overleve, så er donationer og lån stadig ikke nok til at få klubben helt ovenvande igen. Og det er her, klubbens frivillige for alvor kommer på banen. 

- Vi er mange, der virkelig har knoklet med det her. Vi har renset toiletter til Rock Under Broen, vi har søgt fonde, vi har arbejdet på gartnerier og i den lokale hal, fortæller Thomas Madsen. 

De frivillige hyldes

Og netop det arbejde, som Middelfart Håndboldklub har gjort for at få foreningen tilbage på sporet, er nu skyld i, at de tirsdag eftermiddag kan stå på deres hjemmebane i Lillebæltshallen og modtage Fynske Banks Initiativpris. En pris der betyder meget for klubben. 

- Det gør en utroligt stolt. Det er noget helt uventet, at der er nogen, der virkelig har lagt mærke til det arbejde, vi har lagt i det. At vi så kan få en pris nu, det er vi stolte af og glade for, siger Thomas Madsen. 

Med prisen følger en check på 25.000 kroner. Klubben har valgt, at pengene skal gå til, at alle foreningens frivillige og trænere kan komme til Aarhus og se herrelandsholdet spille kamp. 

Middelfart Håndboldklubs tidligere kasserer blev i april sidste år idømt et års betinget fængsel samt 200 timers samfundstjeneste. Derudover skal han betale de stjålne penge tilbage til klubben.

Og her to år efter at han nær havde sendt Middelfart Håndboldklub ud i en konkurs, mener Thomas Madsen faktisk, at foreningen er kommet styrket ud af krisen. 

- Som klub er vi blevet rystet bedre sammen. Det oplever vi også nu, for vi har jo medlemsfremgang. Vi er kommet rigtig godt ud af det, og det gør jo så også, at vi nu kan sige, at vi har betalt fodboldklubben tilbage, i starten af næste år betaler vi kommunen, hvad vi skylder dem, og vi er egentlig tilbage på fode. Så nu kan vi koncentrere os om det, vi egentlig gerne vil, nemlig at spille noget håndbold. 

Tidslinje 

I 2015 var Middelfart Håndboldklub på randen af konkurs, fordi den daværende kasserer havde bedraget klubben og var rendt med over 650.000 kroner fra klubkassen. Men i stedet for at kaste håndklædet i ringen, besluttede Middelfart Håndboldklub at kæmpe for at bevare klubben, og den indsats bliver de nu belønnet for. Vores reporter Mikkel Skov Svendsen var en tur i Lillebæltshallerne, hvor Middelfart Håndboldklub fik overrakt Fynske Banks initiativpris. Her snakkede han blandt andet med Susanne Olesen, bestyrelsesformand i Middelfart Håndboldklub, om, hvad det betyder for klubben at modtage den anerkendelse. Og så havde vi formand for Fyns Håndbold Forbund, Mogens Mulle Johansen, i studiet til en snak om Middelfart Håndboldklubs comeback og håndboldlivet på Fyn. 

Oversigt

    Oversigt