Kemo hjemme giver frihed midt i kræften

Gry Lisbeth Horskjær Herbøl fra Næsby får kemo hjemme hos familien og slipper for indlæggelse

En ny behandling med kemo gennem en automatisk pumpe giver kræftpatienter mulighed for at blive behandlet hjemme frem for at skulle indlægges. Gry Lisbeth Horskjær Herbøl er den første patient som Odense Universitetshospital har sendt hjem med pumpen, der forventes at kunne hjælpe en lang række cancerpatienter fremover. Det er nemlig afgørende for patienternes livskvalitet - og dermed også deres helbredelse - at de ikke skal lænkes til en hospitalsseng under hele kemokuren. 

- Det betyder, at jeg føler mig knap så syg, og jeg tror, at det giver mig bedre mulighed for at blive helbredt. Det øger mit velbefindende i modsætningen til når jeg ligger her og føler mig mere syg, fortæller hun fra sengen fra Odense Universitetshospital, mens hendes hjemsendelse til huset i Næsby i Odense forberedes.

Hun har netop påbegyndt sin anden kemokur, siden canceren blev opdaget mellem jul og nytår. Gry Herbøl troede, hun havde fået lungebetændelse, men det viste sig at være blodpropper i lungerne. Og på scanningsbillederne kunne man se en tumor. Dommen lød på leukæmi og fire ugers indæggelse.  

- Nu er jeg hjemme, og jeg håber ikke, jeg skal indlægges igen. Det er kun, hvis der opstår komplikationer, fortæller Gry Herbøl. Hun er så godt som sygdomsfri igen, men behandlingerne fortsætter alligevel det næste halve år. Dog hjemme i Næsby med kemopumpen.  

At Gry Herbøl ikke er indlagt betyder, at hun kan leve et relativt normalt. Hver morgen står hun op sammen med resten af familien, når de skal i skole og på arbejde. I løbet af eftermiddagen kan hun gå en tur eller have gæster.

- Det giver en anden energi at kunne være sammen med familien, og det er vigtigt for helbredelsen, forklarer hun.

Oprindeligt var hun betænkelig ved pumpen. Kunne det overhovedet lade sig gøre, og var det ikke meget kompliceret? Betænkelighederne forsvandt dog hurtigt. Pumpen fungerer helt automatisk, og hver tolvte time løber kemovæske ind i Gry Herbøls krop. Det tager ti minutter hver gang.

- Psykisk føles det underligt, at der løber noget fremmed ind i min krop. Noget, som skal helbrede mig, men samtidig nedbryder nogle gode celler. Men jeg kan ikke mærke det. Der er en lille smule kølighed, når det løber ind, og bagefter kan der være lidt kvalme, siger hun.  

Pumpen har hun med hjem i en taske, og i stedet for at skulle tilbringe hele forløbet på sygehuset kan hun nøjes med et kontrolbesøg hver anden dag. Her får en supplerende kemo, som hun ikke kan tage hjemme.  

Oversigt

    Oversigt