Analyse: Søvndal-effekt kan skabe nye alliancer

Villy Søvndal skal nok få mange stemmer på grund af kendiseffekten. Og hvis Konservative også får et godt valg, kan Morten Weiss-Pedersen komme i spil som ny regionsformand.

- Der trænger til at blive ryddet op i Region Syddanmark!

Ordene er sagt mange gange af den tidligere partiformand og udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), som op til regionsvalget har været i et par dueller med regionsformand Stephanie Lose (V). 

Den 65-årige SF'er er tilbage i politik efter flere års fravær på grund af en blodprop. Sidste år meddelte han, at han nu er frisk og rask igen og klar til at vende tilbage til politik for at slutte sin lange politiske karriere i Region Syddanmark.

Villy Søvndal håber, at de mange dårlige sager, som har præget regionen siden 2015, kan være med til at bane vejen for et godt personligt valg. Og måske ligefrem være med til at vælte Venstre af pinden. 

Der skal dog flyttes fire-fem mandater for at rød blok kan fravriste Venstre formandsposten. Det er mange stemmer, men mindre kan gøre det, hvis rød blok kan få flertal sammen med Konservative.

Der har været flirteri mellem SF og K i valgkampen, og de to partier har også præsenteret fælles udspil. Og så har Villy Søvndal ikke afvist, at han kunne finde på at pege på Morten Weiss-Pedersen som ny formand. 

 
 
Foto: Scanpix collage

Valget mere uforudsigteligt

Givet er det, at de mange dårlige sager, som har præget regionen efter Carl Holst-perioden, har gjort regionsvalget lidt mere uforudsigeligt. Og hvis den dårlige omtale stadig klæber til Venstre på valgdagen, kan det hurtigt betyde nye alliancer under konstitueringen på valgnatten.

Man skal dog huske, at det tilsyneladende er lykkedes for Stephanie Lose at lægge luft til fortiden og tegne et billede af sig selv, som én, der er i stand til at rydde op. Den almindelige opfattelse er, at hun gør det godt.

Hvis vælgerne så ovenikøbet synes det samme, er der bortset fra de sædvanlige politiske forskelle stort set kun kendis-faktoren tilbage, hvis rød blok og Villy Søvndal skal vælte Venstre. Men kendisfaktoren skal man bestemt ikke undervurdere, når vælgerne skal stemme. Slet ikke til regionsvalget.

Det ukendte regionsråd

Indtil for et par år siden var der ikke særlig opmærksomhed omkring de 41 folkevalgte i Region Syddanmark.

De færreste vælgere var i stand til at sætte navn på andre end den tidligere regionsformand Carl Holst. Han var til gengæld så også rigtig god til at komme i medierne. Så meget, at det til tider gav anledning til irritation og frustration blandt de øvrige politikere i regionen.

quote Jeg har tit drillet ham (Carl Holst, red.) med, at der ikke bliver skiftet et reservehjul på en akutbil, uden at han står der, og der bliver taget et billede af ham.

Poul-Erik Svendsen (S)

»Jeg har tit drillet ham med, at der ikke bliver skiftet et reservehjul på en akutbil, uden at han står der, og der bliver taget et billede af ham,« lød det sarkastisk fra 1. næstformand i Region Syddanmark Poul-Erik Svendsen (S), da den såkaldte Carl Holst-sag fyldte medierne.

Carl Holst blev da også i sin tid en stemmesluger af dimensioner. Ved regionsvalget i 2013 satte omkring 94.000 vælgere kryds ved ham, og mon ikke, at rigtig mange gjorde det, fordi han groft sagt var den eneste politiker i regionen som vælgerne var i stand til at sætte ansigt på?

Alle kender Villy

Alle er også i stand til at sætte ansigt på navnet Villy Søvndal, og han skal såmænd også nok score mange stemmer alene på grund af kendiseffekten. Og hvis Konservative så også får et godt valg, kan det indsnævre det blå flertal så meget, at Morten Weiss-Pedersen kommer i spil som ny regionsformand.

Her er det værd at bemærke, at Morten Weis-Pedersen på forhånd har sin partiformands fulde opbakning til at gå efter mest mulig indflydelse og konstituere sig med rød blok, selv om der skulle være borgerligt flertal.

 
 
Foto: Pernille Gram

- Får man buddet om at blive kommunens (eller regionens, red.) første mand eller kvinde. Så findes der kun et svar, og det er ja tak, sagde Søren Pape Poulsen på partiets landsmøde tidligere på året..

Spørgsmålet er så, om Morten Weiss-Pedersen vil lege med Villy og de andre i rød blok, når det kommer til stykket.

(Analyse opdateret den 19. oktober 2017 - i forhold til oprindelige udgave af 12. september 2017)

Oversigt

    Oversigt