I det fynske folks tjeneste

Kendt bygning krakelerer: Nu har skolen i Tranekær ministers opmærksomhed

00:16

Landsbyen Tranekær er kendt som en af de smukkeste landsbyer i Danmark. Men en af byens markante, fredede bygninger er i forfald. Kulturminister Mette Bock (LA) er opmærksom på problemet.

Slotsbyen Tranekær på Langeland er kendt som en af de smukkeste landsbyer i Danmark. Flere af husene i byen er opført under den tidligere lensgreve på Tranekær Slot, Frederik Ahlefeldt-Laurvig (1760-1832). Lensgreven ønskede sig en landsby, som lignede et tysk fyrstendømme og hentede derfor udenlandske håndværkere og funktionærer til byen.

En af de bygninger, som greven lod opføre ligger stadig centralt i byen. Det drejer sig om Slotsgade 20, som blev bygget og indrettet som skole i år 1800 til børn af godsets medarbejdere.

Bygningen har været fredet i årevis, men er i langsomt og stærkt forfald, og det er ærgerligt mener Dansk Folkeparti's kulturordfører Alex Ahrendtsen, som nu har rejst sagen overfor kulturminister Mette Bock (LA).

Læs også Se kortet: Her bor der flest Nielsen, Jensen og Hansen

- Hvad vil ministeren gøre for at forhindre, at ejere af fredede bygninger lader dem forfalde, sådan som det aktuelt sker for bygningen på Slotsgade 20 i Tranekær, spørger Alex Ahrendtsen.

Kulturordføreren mener, at den gamle skole i Tranekær er et udtryk for en generel tendens.

- Vi har masser af tilsvarende eksempler, ikke kun på Langeland og Fyn, men i hele landet. Vi bliver nødt til at kigge på lovgivningen og se, om der er behov for strammere regler, siger Alex Ahrendtsen.

Den gamle skole på Slotsgade i Tranekær er i dag ubeboet og privat eje. I sidste uge forsøgte Fyns Amts Avis forgæves at få ejeren Henrik Heindorf til at forholde sig til problemet med den forfaldne bygning.

- Jeg har både ulyst og dårlig tid, lød hans svar til avisen.

Minister ind i sagen

Kulturminister Mette Bock (LA) vil dog gerne forholde sig til problemet med forfaldne bygninger, og efter henvendelsen fra Alex Ahrentsen har hun nu kontaktet Slots- og Kulturstyrelsen.

Læs også Anklage: Svindlede med EU-millioner fra Langeland

I følge ministeren er styrelsen dog allerede opmærksom på, at problemet med forfaldne, fredede bygninger er størst i landdistrikterne.

- Styrelsen har derfor netop ændret sin praksis for tildeling af støtte til fredede bygninger, således at støttemidlerne i højere grad kan komme fredede bygninger i yderområderne til gode. Jeg kan tilføje, at jeg ønsker at se nærmere på bygningsfredningsområdet, herunder forventer at tage initiativ til en politisk drøftelse i løbet af foråret, skriver ministeren.

Ifølge bygningsfredsningsloven skal en fredet bygning holdes i 'forsvarlig stand'. Loven giver mulighed for at kræve, at ejeren af den fredede bygning skal istandsætte den 'ud over det basale niveau'.

På ejers regning

Styrelsen kan tage forskellige midler i brug for at tvinge ejeren til at istandsætte bygningen.

- Det kan blandt andet dreje sig om påbud og i sidste ende sikringsarbejde udført af styrelsen på ejers regning, skriver ministeren.

TV 2/Fyn har i dag forgæves forsøgt at få en kommentar Slots- og Kulturstyrelsen, som i sidste uge i et indlæg i Fyns Amts Avis afviste, at Slotsgade 20 er i så voldsomt forfald, at det direkte truer bygningen.

"Der er desuden aftalt - og også udført - forskellige arbejder på bygningen løbende for at undgå graverende forfald. Det gælder blandt andet reperationer på taget, udskiftning af knuste ruder, og i perioder har bygningen desuden været opvarmet for at undgå fugtskader", lød svaret dengang fra Merete Lind Mikkelsen, som er enhedschef Slots- og Kulturstyrelsen.

00:52

Alex Ahrendtsen (DF) mener, at Tranekær Skole viser dansk ånd og kultur.

Luk video

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.