I det fynske folks tjeneste

Kertemindes pædagoger har færrest sygedage

Pædagoger i Kerteminde havde færrest sygedage i 2011. Arkivfoto.

Ny analyse viser, hvor højt eller lavt sygefraværet blandt pædagoger er i de fynske kommuner.

I 2011 havde en pædagog ansat i Kerteminde Kommune i gennemsnit 10,4 sygedage. Det er det laveste antal for hele Fyn. I bunden af listen ligger Langeland, hvor en pædagog gennemsnitligt havde 18,7 sygedage.

En ny analyse fra den liberale tænketank CEPOS viser, hvordan sygefraværet hos pædagoger fordeler sig fra kommune til kommune. Kerteminde ligger i den gode ende:

- Kerteminde Kommune har reduceret deres gennemsnitlige sygefravær blandt deres cirka 200 pædagoger, pædagogmedhjælpere og pædagogiske ledere med 40 procent i perioden 2007 til 2011. Det svarer til, at Kerteminde Kommune gennem en bedre sygefraværspolitik har frigjort ressourcer svarende til knap seks ekstra fuldtidspædagoger, siger chefkonsulent Mia Amalie Holstein fra CEPOS.

Generelt er sygefraværet for pædagoger højt. For eksempel omkring 30 procent højere end hos landets folkeskolelærere. Og der er store penge at spare for kommunerne, hvis de kan bringe sygefraværet ned.

- Hvis kommunerne for eksempel reducerede sygefraværet til gennemsnittet for de 25 bedste kommuner, hvilket svarer til, at sygefraværet for pædagoger med flere blev reduceret til det gennemsnitlige niveau for folkeskolelærere, så ville det give en økonomisk besparelse på cirka 440 millioner kroner. For det beløb kunne kommunerne fastansætte yderligere 1200 pædagoger, siger Mia Amalie Holstein.

I følge CEPOS er der tre ting, der har stor betydning for et højt sygefravær. For det første, at sygefraværet ikke italesættes, for det andet at en leder ikke er motiverer medarbejderne tilstrækkeligt, og for det trejde at en leder ikke får afskediget medarbejdere, der ikke passer godt ind i virksomheden.

Sådan fordeler sygefraværet sig i de fynske kommuner i 2011 (antal dagsværk per person):

Kerteminde: 10,4
Faaborg-Midtfyn: 11,7
Nordfyns: 12,7
Assens: 13,5
Svendborg: 13,5
Ærø: 13,6
Odense: 15,1
Nyborg: 15,5
Middelfart: 16,5
Langeland: 18,7

Ved du noget? Så send os et tip