Kinesisk kunstner får H.C. Andersen Festivals pris Nattergalen på 400.000 kroner

På søndag lyder startskuddet til H.C. Andersen Festivals, som forvandler Odense til et eventyrligt univers af oplevelser med mere end 270 events.

Festivalen åbner med et storslået show i Odense Koncerthus med deltagelse af folkekære skuespillere som Ghita Nørby og Martin Brygmann, den verdenskendte danske jazzmusiker Chris Minh Doky m.fl. bakket op af Odense Symfoniorkester.

Under Åbningsshowet overrækkes festivalens hovedpris Nattergalen på 400.000 kroner.

Prisen går til den anerkendte kinesiske kunstner Yue Minjun, som blandt andet har skabt den skulptur, som indgår i H.C. Andersen Festivals logo.

Formanden for bestyrelsen i H.C. Andersen Festivals Palle Skov Jensen glæder sig over juryens valg. Ud over posten som bestyrelsesformand er han også formand for Priskomiteen.

- Det er en stor glæde at kunne afsløre, at den første prismodtager af Nattergalen bliver den kinesiske kunstner Yue Minjun. En kunstner, som har status af superstjerne på den internationale samtidskunstscene og hvis kunst efterlignes af andre kunstnere. Hans skulptur har givet H.C. Andersen Festivals et ansigt. Det er vi meget stolte over, siger Palle Skov Jensen.

Med prisen følger også en 30 cm høj bronzestatuette af skulpturen, som indgår i logoet. Statuetten bliver fremover det håndgribelige bevis på festivalens hovedpris.

Juryen, der har indstillet den kinesiske kunstner, er tre stærke faglige kræfter med hver deres tilgang til kunst og H.C. Andersen: kunsthistoriker Bente Scavenius, professor Johs. Nørregaard Frandsen fra H.C. Andersen Centret, Syddansk Universitet, og direktør for KVINFO Elisabeth Møller Jensen.

- Yue Minjun tildeles prisen med den begrundelse, at han med sine humoristiske, sympatiske og meget dobbelttydige malerier og skulpturer sætter fokus på såvel politiske temaer som dårskaber og svagheder, der kan være en del af den menneskelige karakter. Ofte fortalt i et tilgængeligt, næsten barnligt direkte billedsprog, der på mange måder er parallelle til de udtryk, H.C. Andersen skabte gennem humor, ironi og mønsterbrud i sin kunst, siger Bente Scavenius.

Oversigt

    Oversigt