I det fynske folks tjeneste

Kinesisk på skoleskemaet

Ni hao: Hej på kinesisk er en af de gloser, som børnene i 0. klasse på nordfynsk friskole skal lære fremover.

På Klinte Natur- og Idræts Friskole vil skolens første børnehaveklasseelever, der begynder i august 2014, få undervisning i kinesisk.

Skolen ønsker et globalt fokus og skiller sig samtidig ud fra de nærliggende skoler i konkurrencen om eleverne, fortæller Camilla Raft, der er med i opstartsgruppen.

Egekratskolen i Grimstrup ved Esbjerg indførte kinesisk i børnehaveklassen i august 2013.

To timer om ugen får klassen besøg af en cand.mag. i kinesisk, der introducerer børnene til kinesiske gloser, skrifttegn samt kinesisk kultur.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Men selvom ønsket om at tilbyde undervisning i kinesisk så småt ser ud til at brede sig, er forskere delte i spørgsmålet om, hvorvidt børnehaveklassebørnene faktisk får et sproglig udbytte af undervisningen.

Ifølge professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet Stig Broström, som bl.a. beskæftiger sig med læring i børnehaveklassen, er det »at skyde over målet«.

- Jeg er meget skeptisk. Især fordi skriftsproget er helt anderledes, så det giver ikke mening i forhold til børnenes indlæring. Men de synes nok, det er sjovt at lære at synge f.eks. Mester Jakob på kinesisk, siger han.