Kinesiske børn skal i H.C. Andersen-børnehaver

En stor gruppe kinesiske børnehaveledere og undervisere er i disse dage på kursus på Nordfyns Højskole. De skal være med til et etablere op mod 1.000 H.C. Andersen-børnehaver i Kina.

De kinesiske børnehaveledere, pædagoger og undervisere skal være fem uger på Nordfyns Højskole. Under kurset præsenteres deltagerne for den - efter kinesiske forhold  - meget anderledes danske børnehave-pædagogik. Kombineret med kraftigt drys af H.C. Andersen.

Filosofien bag H.C. Andersen International Kindergarten College, AIKC, er, at man skal "tale med børn og ikke til børn”. Filosofien bygger på den danske eventyrforfatter H. C. Andersens ånd og univers, og er kernen i den pædagogiske opfattelse hos AIKC, lyder det i deres formålsbeskrivelse.

- Det begyndte med, at Dong Ruixian fra Beijing kom ind på mit kontor i januar i år, og sagde, at han ville lave 1.000 H.C. Andersen-børnehaver i Kina, fortæller forstander Mogens Godballe fra Nordfyns Højskole.

- Så tog jeg lige en dyb indånding, og tænkte, hvad er det for en fantast.

Men den var god nok, og en stor kinesisk mejeri-virksomhed har doneret et million-beløb til projektet.

En stor drøm

Aftalen om uddannelse af de kinesiske børnehaveledere er indgået med den kinesiske grundlægger af H.C. Andersen International Kindergarten College, Dong Ruixian, der har været professor på et universitet i Beijing.

- Jeg har en stor drøm. Om 10 år vi jeg have uddannet 5.000 - 10.000 kinesiske børnehavelærere og pædagoger. På den måde vil der komme mange kinesiske pædagoger til Fyn. Det er min drøm, siger Dong Ruixian.

På længere sigt er det meningen, at der skal oprettes op mod 1.000 private børnehaver efter dansk forbillede i Kina.

Stor mulighed for højskolen

Forstander Mogens Godballe fra Nordfyns Højskole ser store muligheder for højskolens samarbejde med den kinesiske pædagoguddannelse.

- Vi har haft hundrevis af japanske elever gennem mange år. Nu går vi så i gang med Kina. Det næste bliver nok Sydkorea, så vi simplenthen får en Asien-afdeling på højskolen, siger Mogens Godballe.

Nordfyns Kommune stiller også praktikpladser i kommunens børnehaver til rådighed for  kineserene på Nordfyns Højskole.

Læs mere om H. C. Andersen International Kindergarten College her.

 

 

Oversigt

    Oversigt