I det fynske folks tjeneste

Kirkeuglen er næsten forsvundet fra Fyn

Den tidligere så udbredte kirkeugle er forsvundet fra Fyn

Hvis der ikke gøres noget for at redde den, vil kirkeuglen snart være fortid herhjemme. Den kan ikke finde mad i landbrugslandet.

Den lille kirkeugle lever på lånt tid i Danmark. Bestanden er nede på omkring 100 par, og i nær fremtid forsvinder arten fra Danmark, med mindre udviklingen vendes.

Derfor er forskere fra universiteterne i København og Århus gået sammen med grønne organisationer og lokale myndigheder i Nordjylland for at sikre uglens beståen i Danmark, skriver bladet Fugle og Natur, der udgives af Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Kirkeuglen var langt op i 1900-tallet den almindeligste ugle vest for Storebælt.

Den optræder i H C Andersens eventyr, De Fem Fjer, hvor den bor i en hønsegård.

- Det kan virke mærkeligt at en ugle bor i en hønsegård, men det gør kirkeugler faktisk, siger formanden for Dansk Ornitologisk Forening på Fyn, Henrik Kalckar Hansen.

Men den er nu blevet et særsyn. De fleste af uglerne lever i et isoleret område i Himmerland.

Årsagen til kirkeuglens trængsler er først og fremmest mangel på føde i det moderne landbrugsland og dermed for lav produktion af unger.

Derfor anbefaler forskerne, at der sikres arealer med afgræssede enge omkring redestederne, hvor kirkeuglerne kan finde føde i form af regnorme, insekter, mus, småfugle og padder.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.