Timm Vladimirs besøg på Giersings Realskole var en ekstra præmie til eleverne i 10. klasse på Giersings Realskole, som har vundet skolernes DM i madkunskab.
Bag det hele står organisationen Madkulturen under Miljø- og Fødevareministeriet, som har det mål at afhjælpe samfundsproblemer gennem øget bevidsthed om mad.
Hvis du ikke kan lave mad selv, så ved du ikke, hvad der er i det, og så udliciterer du sådan set din sundhed til andre mennesker
- Vores formål er: Bedre mad til alle. Det er simpelthen ud fra, at hvis du ikke kan lave mad selv, så ved du ikke, hvad der er i det, og så udliciterer du sådan set din sundhed til andre mennesker, siger Morten Brink Iwersen, som er kommunikationskonsulent hos Madkulturen.
- Der er rigtig mange danskere, der ikke ved, hvordan mad bliver skruet sammen. Det arbejder vi på, at danskerne skal vide, og det bedste sted, du kan gøre det, er i skolen, tilføjer han.
Klar parat sylt!
I stedet for "klar parat bag" startede Timm Vladimir dagen med variationen: "klar parat sylt".
Eleverne skulle nemlig blandt andet prøve at sylte rødløg. Og tv-værten er med på det langsigtede formål med projektet:
- Jeg tror det er billigere at investere i forberedende øvelser, så de unge mennesker kan lære at lave mad, så de ikke om 40 år ryger ind på hospitalerne med diabetes, overvægt og alle de ting, siger han.
Han mener ikke, det behøver resultere i kedelig mad:
Det skal ikke være så salat-sundt det hele. Jeg tror, at hvis du bare spiser varieret og hjemmelavet, så kommer du et godt stykke af vejen
- Det skal ikke være så salat-sundt det hele. Jeg tror, at hvis du bare spiser varieret og hjemmelavet, så kommer du et godt stykke af vejen.
Kendis-effekten virker
Klinisk diætist og cand. scient Mette Merlin Husted, mener, det giver god mening at hente en kendt tv-vært ind for at undervise de unge:
- Det øger deres fødevarebevidsthed og mulighed for at lære om madkultur, og så giver det dem nysgerrighed. Det er nok det vigtigste, for hvis de er nysgerrige på mad, kan det også gøre dem nysgerrige på sundhed, siger hun.
Og skal man tro eleverne Simone Sidelmann og Laura Schleimann Andersen, så virker det.
- Vil I lave syltede løg en anden gang?
- Ja, det kunne da være sjovt. Også så vores forældre kunne prøve det, sagde de til TV 2/Fyn, da sylteglassene var fyldt op.