I det fynske folks tjeneste

Klar til slagsmål om sygehusmilliarder

Der er ikke penge til at indfri løfterne om enestuer og topmoderne sygehuse. Det siger sundhedsøkonomer, før ekspertudvalg torsdag fordeler sygehusmilliarder.

Fem spritnye sygehuse på Fyn og i Jylland. Enestuer til hovedparten af patienterne. Og dobbelt så mange ambulante behandlinger, hvor patienterne bliver sendt hjem samme dag, som de eksempelvis har fået skiftet hoften.

Landets fem regioner vil bruge ca. 68 milliarder kroner på at modernisere sygehusene for at tilbyde patienterne bedre og hurtigere behandling. Men der er langt fra penge nok til at indfri de store visioner. Det siger eksperter og regioner, før det såkaldte Erik Juhl-udvalg torsdag giver sit bud på, hvordan de første 15 af 25 milliarder kroner i regeringens kvalitetsfond skal fordeles.

- Når ønskerne er så store, er der ikke penge nok til at indfri det hele. Derfor vil det heller ikke være alle regioner, der får lige meget eller får alt, hvad de ønsker, sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, der er en af fem skandinaviske eksperter i udvalget.

Når ekspertudvalget har talt, skal regeringen forhandle med regionerne, som først den 1. februar får at vide, hvor meget de hver især kan regne med at få.