Patienter i klemme: Flere skal betale erstatning tilbage

Regeringen overvejer, hvordan man kan ændre reglerne, så patienter, der har fået udbetalt erstatning, ikke kommer i klemme.

Region Syddanmark har ligesom flere andre regioner strammet sagsbehandlingen i afgørelser om patienterstatninger, og kræver i stigende grad erstatninger for lægefejl betalt tilbage.

Det skyldes, at regionerne anker flere og flere sager om erstatning til patienter.

Formanden for Danske Patienter, det tidligere fynskvalgte folketingsmedlem Camilla Hersom, finder regionernes nye praksis kritisabel.

- Folk har fået udbetalt en erstatning, som kan bruges til at forsøde tilværelsen oven på et langt, ubehageligt forløb, og så oplever de, at sagen tages op igen, og at de bliver dømt til at betale erstatningen tilbage. Det er en helt urimelig situation for patienter og pårørende, siger Camilla Hersom til Berlingske.

Sagen ender nu i Folketinget, hvor den fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) siger, at regeringen overvejer, hvordan man kan ændre reglerne, så patienter, der har fået udbetalt erstatning, ikke kommer i klemme.

Regionen ville være sikker

Politikerne i Region Syddanmark besluttede for et par år siden, at administrationen skulle skærpe fokus på muligheden for at anke patienterstatninger.

Ifølge Kristian Grønbæk Andersen, Radikale Venstres medlem af Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, skete det for at være helt sikker på, at det var den korrekte afgørelse der lå til grund for udbetaling af erstatningerne.

- Det var selvfølgelig fordi vi syntes, der var nogle af de afgørelser der kom i første omgang, hvor grundlaget var lidt for tyndt. Og at vi som repræsentant for skatteborgerne også synes, at det var fair nok, at få en anden instans' afgørelse på nogle sager, forklarer Kristian Grønbæk Andersen til TV 2/FYN og peger på at der også er patienter der appelerer og får en anden afgørelse.

Frustrerende situation

- Det som jeg synes er det ærgelige i dette forløb, det er at borgerne får udbetalt pengene, og så kan det godt være vi som jurister godt ved, at det er en foreløbig afgørelse, men det læser borgerne jo ikke. Så derfor er det en frustrerende situation, hvor borgerne har fået udbetalt pengene og så et halvt senere får at vide, nej, dem kan du alligevel ikke beholde. 

Kristian Grønbæk Andersen er tilfreds med at sagen tages op på Christiansborg:

- Vi har behov for at få ændret retstilstanden fordi det i dag er sådan, at når første instans har udtalt sig, så er vi pligtige til at udbetale pengene. Vi kan ikke holde dem tilbage til vi har en anden instans' afgørelse. Og så er det vi får den frustrerede situation, at folk skal tilbagebetale noget, som de troede de havde ret til. 

Dansk Folkeparti har desuden fremsat et beslutningsforslag i Folketinget om at foretage et såkaldt "servicetjek" af patienterstatningerne.

Oversigt

    Oversigt