I det fynske folks tjeneste

Klimakartofler på bordet

Elever på Elsesminde Produktionshøjskole lavede klimavenlig mad torsdag og deltager i konkurrencen om at deltage i kartoffelfestival

Klimakartofler er omdrejningspunktet i en ny kampagne, der skal få fynboerne til at tænke på klima, når de fylder vognen i supermarkedet.

Kampagnen består af en konkurrence, hvor interesserede kan lave deres egen klimavenlig ret.

De opfordres til at tage billeder af retten og tilberedningen og lægge dem ud på facebook

De kan også sende dem til tjc@odense.dk eller Odense Kommune: Torben Jarlstrøm Clausen, Nørregade 36 - 38, 5000 Odense, hvorefter de bliver lagt på Facebook.

Bidrag skal være fremme senest d. 7. oktober.

Deltagerne er så med i en konkurrence om 20 pladser til en kartoffelfestival d. 28. oktober på Kold College.

Deltagerne skal sammen med faglærere på Kold College kreere lækre retter med kartofler.

De får alle en portionspose med forskellige kartoffelsorter og vinderne får et gavekort til en klimavenlig middag på Oluf Bagers Gård i Odense.

Seks gode råd

I løbet af uge 40 uddeles foldere med klimavenlige opskrifter og gode råd til at købe klimavenligt ind.

De seks gode råd er:

  • Spis mindre kød - mest fisk og fjerkræ, mindre oksekød
  • Spis rigeligt af årstidens frugt og grønt
  • Spis kartofler og pasta frem for ris
  • Drik vand fra hanen
  • Tilbered kun den mad, du skal bruge. Brug eft. rester næste dag
  • Brug lokale varer

Kartofler graves op af jorden på danske marker mens ris og pasta eksempelvis skal transporteres til landet med lastbil og skib.

Derfor belaster det klimaet over ti gange så meget at spise ris, som det gør at spise kartofler.

Og så prutter køer så meget, at oksekød er 100 gange hårdere ved klimaet end kartofler.

Læs mere om kartoflens velsignelser her

Mere om kampagnen klimavenlig mad

Ved du noget? Så send os et tip