I det fynske folks tjeneste

Klimavenlige krebinetter på OUH

01:59

1 af 3

Maden på OUH skal ikke bare være sund og velsmagende i denne uge. Hospitalet vil også servere klimarigtig mad for både patienter og personale.

Den klimavenlige menu kommer til at bestå af traditionelle danske retter med årstidens råvarer.

- Vi har fx skiftet retten "Bøf i løgsauce med ovnkartofler og karotter" ud med "Stegt kylling med skysauce og rodfrugtgratin". Det har vi gjort, fordi kylling er mere klimavenlig end oksekød og fordi rodfrugter er i sæson netop nu, fortæller Birgitte Lund, der er køkkenchef ved OUHs Hospitalskøkken.

Udover maden til patienterne på afdelingerne er maden til patienthotellet, personalekantinen og cafeteriet også blevet kigget efter med klimabriller.

- Vi serverer fx "Krebinetter med timiansky og rødbeder og pastinakker i persilleyoghurt". Her har vi af hensyn til klimaet reduceret mængden af kød med brødrasp. Og så er rødbeder og pastinakker i sæson i efteråret, fortæller Brynjar Konradsson, der er leder af personalekantinen og cafeteriet ved OUH.

Bag den klimavenlige maduge står Odense Bæredygtighedsråd, der i en konkurrence har opfordret de odenseanske kantiner til at dække op med klimavenlig mad.

Læs mere om klimavenlig mad på odense.dk

Tips til klimavenlig mad

Seks simple tips:

  • Spis mindre kød - mest fisk og fjerkræ og mindst oksekød
  • Spis rigeligt af årstidens frugt og grøntsager - flest grove men også gerne finere grøntsager - især dansk frugt er klimavenlig
  • Spis kartofler og pasta frem for ris
  • Drik vand fra hanen
  • Tilbered ikke mere mad, end du skal bruge. Alternativt brug rester dagen efter og undgå madspild
  • Brug lokale varer

Ved du noget? Så send os et tip