I det fynske folks tjeneste

Klippekort til de ældre: En halv times ekstra pleje

Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune har søgt penge til en klippekortsordning til kommunens plejecentre. Det betyder, at beboerne kan få en ekstra halv times pleje eller støtte om ugen.

00:24

Fem beboere fra Ældrecenter Øst i Odense var onsdag på tur til Odense Zoo. De gjorde brug af en helt ny klippekortordning Video: Ole Holbech

Ældre- og Handicapforvaltningen har i 2017 og 2018 søgt og fået midler fra Sundheds- og Ældreministeriet til en klippekortsordning på plejecentrene. Det har betydet flere ressourcer til plejecentrene, så beboerne hver især kan få, hvad der svarer til en halv times ekstra hjælp og støtte om ugen. 
  
Den ekstra halve time om ugen skal bruges på lige netop det, beboerne ønsker. Indsatsen skal være et supplement til den eksisterende plejeindsats. Borgerne kan have forskellige ønsker, og personalet skal derfor snakke med hver enkelt borger om, hvad de kan få glæde af at bruge tiden på. For eksempel en udflugt en snak, oprydning eller noget helt andet.

Læs også Sommerforfriskninger på plejecenter

Klippekortsordningen skal understøtte, at de ældre, der flytter på plejecenter, fortsat kan gøre de ting, der giver livskvalitet for dem. Ordningen ligger derfor i tråd med Ældre- og Handicapforvaltningens rehabiliterende tilgang, som understøtter borgerne i at opnå mest mulige selvstændige og meningsfulde liv. 
 
Zoologisk have, ålegilde og faldskærmsudspring
Alle plejecentre har taget imod ordningen med åbne arme. Og på Ældrecenter Øst har de allerede været på flere forskellige udflugter på baggrund af beboernes ønsker, blandt andet har en gruppe været i Kerteminde for at nyde vandet og spise på restaurant.
 
Onsdag tager en gruppe beboere i Zoologisk have, og senere på måneden skal en busfuld beboere med ud og se den 98-årige Thyra Vadegaard springe faldskærm, og fden 30. juni inddrages de beboere, der har lyst, i ålerøgningen til det årlige ålegilde. 
 
- Selve faldskærmsudspringet har været planlagt i lang tid, og er nøje tilrettelagt ud fra et ønske fra Thyra. Vi har her på plejecentret gangtrænet med Thyre, aktivitetsenheden OK aktiv har været med til at planlægge dagen, egen læge har været inde over, og Thyras familie bakker op. Men klippekortsordningen understøtter, at beboerne fra plejecentret kan komme med ud og opleve Thyras spring. Det er skønt at have mulighed for at sætte ekstra personale på sådan en dag, siger rehabiliteringsleder på Ældrecenter Øst 2, Annegrethe Strøger Hansen.
 
Tidsbegrænset ordning
Klippekortsordningen er tidsbegrænset til de næste to år. Derfor ved Odense Kommune ikke, om den kan søge om midler igen efter 2018.
 
Rådmand Brian Skov Nielsen (Ø) er glad for, at klippekortsordningen kan være med til at skabe livskvalitet ude på plejecentrene.
 
- Det viser, at behovet er der, altså behovet for et generelt løft af velfærden ude i kommunerne, derfor er det en skam, at midlerne er tidsbegrænsede. Men når det er sagt, så er jeg rigtig glad for at se, at forvaltningen har fået den nye ordning implementeret hurtigt, og at plejecentrene er rigtig godt i gang med at bruge midlerne til borgernes bedste.

01:02

Fem beboere fra Ældrecenter Øst i Odense var onsdag på tur til Odense Zoo. De gjorde brug af en helt ny klippekortordning.

Luk video