Knallerter tjekkes

Fyns Politi og de fynske kommuner sætter fokus på knallerter i ugen, der begynder 24. september. Målet er at forebygge ulykker.

Når unge knallertkørere møder op på deres uddannelsessteder vil de i ugens løb kunne opleve, at politiet er til stede for at tjekke om knallerterne er lovlige.

Kampagnen bakkes op af de fynske kommuner og Rådet for Sikker Trafik og er en landsdækkende kampagne.

Baggrunden for kampagnen er dyster. Fra 2007 til 2011 kom 61 unge fynboer fra 14 til 17 år ud for ulykker på knallert med dødsfald eller alvorlige mén til følge.

Gode råd til forældre

Rådet for Større Trafik benytter ugen til et forsøg på at få de unges forældre til at vågne op.

Det sker blandt andet med en række gode råd:

Lav en kontrakt:

Lav en skriftlig kontrakt med din søn, som beskriver jeres families regler omkring knallertkørsel. Det kan f.eks. være, at han lover at køre med hjelm, ikke at køre spirituspåvirket, og at han først kører knallert, når han er 16 år. Husk også at skrive, hvad sanktionerne er, hvis reglerne bliver brudt.

Tjek knallerten:

Du kan selv tjekke, om din søns knallert er lovlig.

Udstødning i stærke farver

Er udstødningen blå, grøn eller rød, kan du næsten være sikker på, at knallerten er tunet. Langt de fleste lovlige udstødningsrør er nemlig sorte eller sølvfarvede.

Udstødningsrøret vender opad:

Vender udstødningsrøret opad i stedet for nedad, kan det være et tegn på, at der er blevet ændret på knallerten.

Luftfiltre i muntre farver

Langt de fleste lovlige luftfiltre er ikke farvestrålende. Har din søns luftfilter en munter farve, kører han måske rundt på en ulovlig knallert.

Motortjek afslører for høj fart:

Hvis du vil undersøge om knallerten kører for hurtigt, kan du sætte knallerten på støttebenet, tænde motoren og give gas. En lovlig knallert lyder lidt anstrengt, mens en ulovlig lyder voldsom og hidsig.

Mere til forældre om unge og knallerter

Mere til forældre om knallerter

Oversigt

    Oversigt