Knivstikker slipper for straf

En banal procedure-fejl begået af Fyns Politi betyder at knivstikker går fri. Sagen  har fået alvorlige og dramatiske konsekvenser for en familie på Østfyn.

En familiefar på 46 år blev den 1. maj 2007 stukket ned med kniv i Nyborg under skænderi efter et lille trafikuheld.

Manden er i dag stadig under behandling på psykiatrisk afdeling på Odense Universitetshospital, skriver Fyens Stiftstidende søndag.

En simpel procedurefejl har sat knivstikkeren på fri fod og smadret både offeret og hans familie så hårdt, at de sidder tilbage dybt frustrerede, magtesløse og ulykkelige.

- Det kan ikke være rigtigt, at en sag kan stoppe sådan her, uden at nogen bliver dømt for knivstikkeriet, siger den 19-årige Simon Søgaard, søn til faderen.

Forkert adresse

Den formodede knivstikker gik fri i byretten i Svendborg, fordi vidner blev truet til tavshed.

Da Fyns Politi skulle forkynde anke-tiltalen for den formodede knivstikker, var han væk. Derfor skete forkyndelsen til en søster på adressen i Bøgeparken i Vollsmose.

Det var efter reglerne. Men fordi søsteren ikke har bopælsadresse samme sted som den tiltalte har Østre Landsret afvist sagen.

Den, der førte kniven mod den 46-årige familiefader, bliver dermed aldrig stillet til ansvar, og nu er sagen lukket.

Voldsom kritik

Fyens Stiftstidende har bedt om aktindsigt i en intern undersøgelse lavet af anklagemyndigheden for Statsadvokaten for Fyn.

Aktindsigten er delvis afslået, men Stiftstidende har alligevel kendskab til indholdet:

"Forløbet har haft de konsekvenser, at en utvivlsom skyldig person er gået fri på grund af formalitetsfejl", står der blandt andet i rapporten.

Her er også opremset syv alvorlige fejl begået af Fyns Politi og Statsadvokaten for Fyn, blandt andet at man vidste inden ankefristens udløb, at forkyndelsen var sket til en forkert person, men alligevel blev der intet gjort.

- Det er for at sige det lige ud træls ad helvede til, erkender chefanklager i Fyns Politi, Jan Stick.

Han kalder det for "en ulykkelig sag", hvor fejlen sker, da anken skal forkyndes.

- Det er nogle møgregler. De er for gammeldags og med for mange faldgruber, siger chefanklageren videre.

Familiens bistandadvokat, Anette Fogh, siger:

- Familien har det elendigt. Hvis der er tabere i det her er det hele familien. Det er ikke kun på grund af det overfald, der fandt sted, men også på grund af sagens gang.

Politisk efterspil

Stiftstidende har forelagt sagen for medlemmer af Folketingets retsudvalg, der er lamslåede.

- Rystende amatøragtigt, kalder Peter Skaarup (DF), formand for udvalget, hele sagen.

- Tragisk, tragisk, tragisk, kalder Anne Baastrup (SF), næstformand i
udvalget, konsekvenserne for familien.

Begge vil have sagen på førstkommende møde i retsudvalget for at kræve en redegørelse fra justitsminister Lene Espersen (K).

- Den her sag virker så dybt uretfærdigt. Her er det myndighederne, der er skyldige i, at der aldrig bliver sat punktum i sagen, siger Peter Skaarup.

Oversigt

    Oversigt