Københavnerne sidder tungt på kunststøtten

Eftertragtede arbejdslegater fra Statens Kunstfond går stort set kun til københavnere.

Når Statens Kunstfond uddeler de eftertragtede tre-årige arbejdslegater til danske billedkunstnere, går langt størstedelen til københavnere.

Ud af de 40 legater, der er uddelt i årene 2006-2010, er kun tre givet til kunstnere med bopæl i provinsen. Heraf bor to i Aarhus og en enkelt på Djursland.

Seks legater er gået til kunstnere bosat i udlandet, og de øvrige 31 er endt i hovedstadsområdet. Det skriver dagbladet Information.

Hvis man kun kigger på de legater, der er givet til kunstnere i Danmark, svarer det til, at 91,2 procent af legaterne uddeles til københavnske kunstnere.

Det viser en opgørelse fra Statens Kunstfond, som kunstneren Uwe Max Jensen har fået aktindsigt i og lagt ud på hjemmesiden denfri.dk.

Han mener, at den skæve fordeling er problematisk:

- Det er en meget markant tendens. Selvfølgelig er det rimeligt, at der gives flest legater i København, men at det er så mange, er alligevel overraskende.

- Det viser, at det handler om at komme i nogle bestemte cirkler i det københavnske kunstmiljø, hvis man skal have et legat, siger Uwe Max Jensen, som selv er bosat i Jylland.

Samme holdning har den fynske billedkunstner Steffan Herrik:

- Jeg har aldrig søgt om legater i Statens Kunstfond. Det er ikke frimærket værd, når man bor på Fyn. Så kan man lige så godt glemme alt om at komme i betragtning, siger han.

Kunstneren Jesper Rasmussen er blandt dem, der i de seneste år har uddelt legater for Statens Kunstfond. Han forklarer, at geografien ikke har noget at sige i vurderingen.

Han mener, at forklaringen på overvægten af tre-årige legater i København er den simple, at de unge talentfulde kunstnere "søger mod København".

/Ritzau/

Oversigt

    Oversigt