Koldkrigsopgør mellem professor og journalist blusser op

Professor Bent Jensen er beskyldt for injurier mod journalist Jørgen Dragsdahl. Ankesagen starter mandag.

Mandag fortsætter en af Danmarks mest omfattende injuriesager i Østre Landsret. Her skal historieprofessor Bent Jensen og journalist Jørgen Dragsdahl afgøre flere års kold krig.

Tilbage i 2010 afgjorde Retten i Svendborg, at professoren ikke havde belæg for i en række artikler i Morgenavisen Jyllands-Posten at beskylde Dragsdahl for at være agent for det sovjetiske efterretningsvæsen, KGB.

Jørgen Dragsdahl har blankt afvist beskyldningerne om, at han har arbejdet som agent for det daværende Sovjetunionen.

Bent Jensen blev idømt 20 dagbøder á 2000 kroner og en tortgodtgørelse til Jørgen Dragsdahl på 200.000 kroner. Derudover skal han betale cirka 300.000 kroner i sagsomkostninger til journalisten. Bent Jensen har anket dommen til landsretten.

Jørgen Dragsdahls advokat, Henrik Holm Nielsen, var tilfreds med byrettens afgørelse.

- Vores påstand er stadfæstelse, og det betyder, at vi mener, at den dom, der er afsagt, er rigtig. Den blev ikke anket fra vores side, siger advokat Henrik Holm Nielsen til Ritzau.

Bent Jensens advokat, Karoly Németh, kræver sin klient frifundet.

- Det er enkelt, da det, Bent Jensen har udtalt om Jørgen Dragsdahl, er sandt, siger han.

Karoly Németh har blandt andet brugt en udtalelse fra PET om Jørgen Dragsdahl i sin bevisførelse. I første omgang afviste PET at udlevere dokumenterne i 2009, men Højesteret krævede dog efterfølgende, at PET skulle give dokumenterne til advokaten.

Jørgen Dragsdahls omkostninger til advokaten er løbet op i 2,5 millioner kroner.

- Det er resultatet af tre års arbejde. Siden ankesagen er der brugt over 1000 timer, og det er selvfølgelig ikke gratis, siger Jørgen Dragsdahls advokat, Henrik Holm Nielsen.

Oversigt

    Oversigt