I det fynske folks tjeneste

Kolkrigsindsamling får konkurrent

Journalisten Jørgen Dragsdahl risikerer at blive ruineret på trods af, at han vandt injuriesag mod Bent Jensen. Ny forening vil forhindre, at det sker.

En nystiftet forening vil nu samle penge ind til fordel for journalisten Jørgen Dragsdahl.

Nok vandt Jørgen Dragsdahl nemlig injuriesagen mod koldkrigsforskeren og leder af Center for Koldkrigsstudier, professor Bent Jensen - som havde beskyldt ham for at være KGB-agent - men Dragsdahl sidder alligevel tilbage med en kæmpe advokatregning på over to millioner kroner på grund af beskyldningen.

- Det er hverken fair eller rimeligt, at den moralske og juridiske sejr kan føre til økonomisk fallit for Jørgen Dragsdahl. Og det er også betænkeligt i forhold til retssikkerhed og ytringsfrihed, skriver den nystiftede Jørgen Dragsdahl Foreningen i en pressemeddelelse.

- Dommen betyder, at man ikke behøver at finde sig i at blive beskyldt for landsforræderi alene fordi, man kritiserer sit lands udenrigspolitik, skriver foreningen.

Foreningens formand er forlægger Søren Møller Christensen, Forlaget Vandkunsten. I bestyrelsen sidder endvidere blandt andre pensioneret lærer Troels Toftkær og den tidligere chefredaktør på dagbladet Information, Knud Vilby.

I forvejen har en række borgerlige kulturpersonligheder og politikere - i den såkaldte Bent Jensen Foreningen - til dags dato indsamlet 614.174 kroner til koldkrigsforskerens appelsag.

Bent Jensen blev tidligere på året idømt 20 dagbøder á 2000 kroner og en tortgodtgørelse til Jørgen Dragsdahl på 200.000 kroner, fordi han i en række artikler i Morgenavisen Jyllands-Posten har beskyldt journalisten for at være KGB-agent.

Derudover skal Bent Jensen betale 309.278 kroner i sagsomkostninger til Jørgen Dragsdahl.

Det er dog langt under de 2,5 millioner kroner, som Jørgen Dragsdahls advokat, Henrik Holm-Nielsen, foreløbig har kostet. I løbet af retssagen i byretten i Svendborg kom det frem, at Henrik Holm-Nielsen har brugt 1607,5 timer på sagen.

Bent Jensen har nu anket dommen til Østre Landsret.