Kommunale millioner til parkeringspladser bliver slet ikke brugt

Odense kommune råder over millioner af kroner i en særlig fond, der skal etablere flere offentlige parkeringspladser i byen. Men selv om pengene strømmer ind, så er der stort set intet sket i 10 år.

Det viser en gennemgang af fondens betalinger, som kommunen har lavet til TV 2/FYN.

- Det virker fuldstændigt tåbeligt, siger Torben Nielsen, der er direktør i ejendomsselskabet City Bolig A/S i Odense. Han er en af de mange lokale bygherre, der tilsammen har indbetalt seks millioner kroner til den kommunale fond.

- Den fond skal bare droppes, når kommunen ikke bruger pengene til nye parkeringspladser, mener  Torben Nielsen.

Fire nye p-pladser

Odense Kommunes Parkeringsfond har eksisteret siden 1995 og millionerne er alene øremærket til nye parkeringspladser. Men ifølge kommunens egen opgørelse, er der de sidste ti år kun blevet etableret fire nye parkeringsbåse i gaden Holsedore midt i centrum af byen.

Hvis alle millionerne var blevet brugt, så havde det ellers udløst 141 nye p-pladser. Det viser den samme opgørelse, der er udarbejdet af kommunens afdeling Park&Vej, som administrer fonden.

Parkeringsfonden er oprettet for at private ejendomsselskaber og husejere kan slippe for selv at lave parkeringspladser.

Betalte 84.000 for dispensation

Et eksempel er, da Torben Nielsen fra City Bolig A/S ville indrette lejligheder i tagetagen i en beboelsesejendom midt i byen. Kommunen krævede ekstra parkeringspladser for at godkende planerne, men da baggården var helt udnyttet, så var det ikke muligt at lave flere pladser. I stedet  indbetale City Bolig 84.000 kroner til parkeringsfonden og fik en dispensation.

- Men jeg har i flere andre tilfælde droppet bryggeplaner, fordi kommunen har forlangt store beløb for en dispensation, fortæller direktøren i City Bolig.     

De beløb der er gået ind til fonden er i størrelsesordnen fra 15.000 kroner og op til 2 millioner kroner som det største enkelte bidrag.
 
Betalingen betyder, at kommunen overtager forpligtigelsen til at etablere ekstra parkering lokalt i området. 

Låner kommunen penge

Da pengene er øremærket til offentlige pladser, dækker de penge, som de private bygherre betaler, kun halvdelen af udgiften til parkeringspladsen. Resten skal Odense kommune selv lægge oveni.

Men de regler, der gælder for kommunale parkeringsfonde, betyder også, at bygherren skal have sine penge tilbage, hvis de ikke er blevet brugt inden for fem år.

Fyns Almennyttige Boligselskab har for nylig fået 200.000 kroner retur, der har ligget i fonden siden 1999.

- Det er ikke rimeligt, at vores lejere på den måde skal låne kommunen penge, siger boligselskabets direktør Henrik Heineke.

Odense kommune står ifølge opgørelsen til at skulle betale store beløb tilbage de næste år. I løbet af 2007 og 2008 vil parkeringsfonden samlet skulle returnere 3,5 millioner kroner til private ejendomsselskaber og husejere.

Overvejer nedlæggelse

- Jeg synes, at de erfaring vi har med fonden nu taler deres tydelige sprog, den virker ikke efter hensigten, siger Anker Boye, der socialdemokratisk rådmand i Odenses By- og Kulturforvaltningen.

Han vil nu på baggrund af opgørelsen over parkeringsfondens aktiviteter vurdere, om den kan forbedres eller om fonden helt skal nedlægges.

Oversigt

    Oversigt