Kommunalreformen: Ti år siden 32 blev til 10

I 22 år var Svend Aage Hansen borgmester i Tranekær Kommune. I dag er kommunen en del af Langeland Kommune. Meget godt fra den tid er forsvundet, mener han.

I dag er vi taget til Langeland - til dengang før reformen, hvor der på øen var hele tre kommuner - Sydlangeland, Rudkøbing og Tranekær.

Det bliver en tur ned ad mindernes vej med Svend Aage Hansen, der mindes sine 22 år som borgmester i Tranekær Kommune. Dengang Tranekær havde et posthus, bankfilial, et kommunekontor og så var der jo alle de ansatte.

- Vi var jo meget tæt på befolkningen, deres interesser, hvem der var meget aktive både inde for det ene og det andet, og så kendte vi dem,  fortæller Svend Aage Hansen.

Med ommunalreformen var der også løftet om udvikling og flere arbejdspladser. Men heller ikke det har kommunalreformen indfriet mener Svend Aage Hansens.

- Det der er det allerværste, det er, at ejendommene her i Tranekær er svære at sælge. Det har kommunalreformens medvirket til

Og med et langt kommunalpolitisk liv bag sig - vover Svend Aage Hansen da også at give sit bud på, hvad fremtiden bringer.

- Jeg kan godt være en lille smule uroligt. Man kan jo ikke lade være med at tænke, kommer der en ny reform, så kan man lige så godt afskedige borgmesteren, for så bliver det embedsværket, der kommer til at styre det, siger Svend Aage Hansen.

Henter inspiration fra Schweiz

Dansk Folkeparti var med til at vedtage reformen, men byrådsmedlem og Folketingsmedlem Alex Ahrendtsen mener at reformen på nogle områder er gået for vidt.

- Fagligheden er blevet styrket, men nogle stedet er det gået ud over nærdemokratiet, siger Alex Ahrendtsen.

Han er netop vendt hjem fra et studieophold i Schweiz, og her har han taget inspiration med hjem.

- I Schweiz holder de mange lokale afstemninger i kantoner, og der er nogle muligheder, som jeg nu vil drøfte med mit parti, siger Alex Ahrendtsen.

 

 

10 år efter kommunalreformen

 

Michael Baggesen Klitgaaard, der er professor ved institut for statskundskab på SDU, mener at store dele af kommunalreformen er lykkedes.

 

Oversigt

    Oversigt