I det fynske folks tjeneste

Kommunalvalg: Et politisk kludetæppe

De Troværdige, Frihedspartiet, Jylland Først eller Fornuftig Filosofisk Liste. Der er masser af muligheder og et væld af nye lister er på stemmesedlen, når fynboerne går til kommunal- og regionsrådsvalg 19. november.

Mere end 20 nye lister vil være på stemmesedlen til en kommunalvalget eller reigionsrådsvalget. Alene til Regionsrådsvalget er der 21 forskellige lister at vælge imellem.

Udover de traditionelle partier kan syddanskerne blandt andet stemme på Folkeflokken, Retsforbundet, Social Balance, Miljøpartiet Fokus, Lavere Skatter og Afgifter, Frihedspartiet og Det Sorte Register.

Fynboerne kan også stemme på Liste G Jylland Først, der markedsfører sig selv på at varetage Jyllands interesser.

I Odense er mangfoldigheden næsten lige så stor. Odenseanerne kan vælge mellem 19 forskellige partier. Borgerlisten og Frit Danmark stiller igen op, men de to små lister får i år konkurrence af blandt andre Folkeflokken, Retsforbundet, Social Balance, Centrumlisten, Miljøpartiet Fokus og Frie borgere.

Frihedspartiet er et nyt parti, der har overtaget Fremskridstspartiets bogstav Z. Det lille parti stiller op til Regionsrådsvalget i Syddanmark og i Faaborg-Midtfyn Kommune, og partiformanden Lars Egmose fra Faaborg har da også en fortid i fremskridtspartiet. Partiet vil have Danmark ud af EU og vil forhindre udenlandsk arbejdskraft i at komme til landet.

Social Balance er et udbryderparti fra SF i Region Syddanmark. Partiet stiller op i både Region Syddanmark, Odense, Faaborg-Midtfyn, Nyborg og Assens og har børnenes tarv som mærkesag.

I Kerteminde kan vælgerne stemme på enmandspartiet De Troværdige med førtidspensionist Jens Jørgen Sandgaard som eneste kandidat. Ved valget i 2009 stillede han op for Retfærdighedspartiet.

Forbruger- og Træningslisten er en ny liste i Middelfart. Listens eneste kandidat, Kjeld Jensen, går dog ikke efter en byrådsplads, men opfordrer i stedet vælgerne til at blive hjemme på sofaen.

I Svendborg stiller den 30-årige Jakob Bøving Andersen op for Fornuftig Filosofisk Liste. Han er træner og spiller i American Football Club, Svendborg Admirals, men vil nu i byrådet på sin egen liste.

Derudover stiller nye borgerlister op i flere kommuner, blandt andet på Ærø, hvor vælgerne nu kan stemme på både Ærø Plus og Ærøs Fremtid.

For at stille op til Regionsrådsvalget skal man have 50 stillere, og de fleste kommuner er kravet mindst 25 stillere. Fristen for at stille op udløb i mandags.

Se alle kandidater og læs mere om listerne i valgguiden

Ved du noget? Så send os et tip