Kommune forbyder levende julelys

Faaborg-Midtfyn Kommune har forbudt brug af levende lys i skoler, daginstitutioner og ældrecentre. Og det betyder stor forskel på, hvem der kan nyde levende julelys. I de private institutioner foregår hyggen stadig for fuldt blus.

I Sundbrinkens Børnehus i Faaborg har personalet været ude for at købe batterilys, så julehyggen kan tændes med en enkel on-off knap.
Og den udvikling deler vandene blandt forældrene. Theresa Stenmann Hansen er ikke begejstret.

Det minder om amerikanske tilstande, når man begynder på sådan noget.

 

 
 

- Det minder om amerikanske tilstande, når man begynder på sådan noget, siger hun med henvisning til kommunens forsigtighed. Det er nemlig af sikkerhedshensyn, at Faaborg-Midtfyn Kommune har vurderet, at levende lys udgør en alt for stor fare i de kommunale bygninger.

 

En af de andre forældre, Kenneth Larsen, kan godt se det fornuftige i at forbyde stearinlys.
- Det er sikkerhed frem for alt. Ungerne kan nogen gange lege lidt vildt, og hvis ilden får fat i en lille pige med løst hår - det ville jo være tragisk.

Lennart Jørgensen er kommunens forsikrings- og risikostyringskoordinator, og for ham handler det om at minimere risikoen for en ildebrand og de økonomiske efterdønninger, som det kan medføre.

Det er kommunekassen, der skal betale i tilfælde af en brand. 

- Nu er kommunen jo selvforsikret, og det betyder, at det er kommunekassen, der skal betale i tilfælde af en brand, forklarer Lennart Jørgensen. 

 

 
 

 

Forbuddet gælder i alle de kommunale institutioner, og dermed kan de private børnehaver og vuggestuer fortsætte julehyggen som de plejer. Det betyder meget i den private institution Lillely i Millinge, hvor stearinlysene er den primære belysning i de første morgentimer og en bevidst del af pædagogikken . Her er børnene med til at puste tændstikken ud, når et lys er blevet tændt.

Vi vil rigtig gerne lære børnene at være i verden fremfor at gøre verden farlig.

- Vi vil rigtig gerne lære børnene at være i verden fremfor at gøre verden farlig. Vi lærer dem at omgås stearinlys, skarpe knive og save. Og vi vil gerne, at de lærer at kravle højt op i træerne og får motorik til også at kunne kravle ned, forklarer Julie Haugaard Jørgensen, der ejer Lillely. Og det er vigtigt for hende at understrege, at de har stor fokus på sikkerheden med klare regler for, hvordan og hvor lysene bliver brugt.

Julie Haugaard Jørgensen, leder af Lillely
Julie Haugaard Jørgensen, leder af Lillely

 

Tilbage i det kommunale børnehus Sundbrinken, ryster Theresa Stenmann Hansen på hovedet af kommunen. - Det nytter jo ikke noget, at de ikke ser et stearinlys før de er 15, siger hun.

Men måske kan forbuddet fremover lempes.
Forsikrings- og risikostyringskoordinator Lennart Jørgensen har bemærket, at reglerne har skabt en del debat.
- På grundlag af den her snak, vi to har nu, og de input, jeg har fået de sidste 14 dage, så må vi overveje det igen til næste år.

Oversigt

    Oversigt