I det fynske folks tjeneste

Kommune går til politiet: Fortroligt dagsordenpunkt lækket

Ifølge borgmester offentliggjorde Fyns Amts Avis oplysninger fra en fortrolig dagsorden.

Borgmester Ole Wej Petersen og Ærø Kommune har anmeldt en sag om lækage af en lukket dagsorden til politiet.

Borgmester Ole Wej Petersen (S) har på vegne af Ærø Kommune kontaktet Fyns Politi efter et fortroligt dagsordenspunkt er blevet lækket til pressen.

Borgmesteren og kommunen ønsker, at finde ud af, hvem der har lækket det.

Opdatering

  • 13. sep 2018 kl. 12:19 TV 2/Fyn har forelagt lokalredaktør ved Fyns Amts Avis Anders C. Østerby for den kritik, som borgmester Ole Wej Petersen har rejst. Kommentarene finder du i bunden af artiklen.

Ole Wej Petersen skriver blandt andet i politianmeldelsen, at han fredag 24. august blev kontaktet af en journalist fra Fyns Amts Avis, som havde modtaget en kopi af det fortrolige dagsordenspunkt.

Ifølge Ole Wej Petersen indgik man en aftale med journalisten om, at der ikke blev skrevet om sagen før den var forhandlet på plads.

"Desværre var aftalen ikke på plads den 30. august ..." og "..."Den 4. september skriver avisen om sagen og offentliggør alle oplysninger fra den fortrolige dagsorden til skade for kommunen og andre partner", skriver borgmesteren.

Det fortrolige punkt omhandlede Elfærgen Ellen, fremgår det af dokumenter, som Ole Wej Petersen har sendt på mail til TV 2/Fyn, og han uddyber, hvilken skade der er sket ved lækken:

- Det er jo ikke hemmeligt, hvad det (elfærgeprojektet, red.) kommer til at koste. Men vi vil meget gerne holde det hemmeligt indtil forhandlingerne er overstået. Det drejer sig også om vores troværdighed overfor andre parter i denne her sag.

Korrektion

Af billedteksten fremgik det tidligere, at Fyns Amts Avis var anmeldt til politiet. Det er ikke tilfældet.
Det fremgik ligeledes at anmeldelsen var foretaget på vegne af den samlede kommunalbestyrelse. Det er ikke korrekt. Anmeldelsen er foretaget på vegne af Ærø Kommune.

Lækken kommer fra en i den forholdsvis snævre kreds, som har adgang til det lukkede dagsordensystem. Det er kun medlemmerne af kommunalbestyrelsen og ansatte i forvaltningen, som har adgang til systemet.

Ole Wej Petersen har ingen mistanke om, hvem der har interesse i at sende det fortrolige dagsordenspunkt til Fyns Amts Avis:

- Jeg har ingen mistanke, og jeg kan undre mig over motivet.

For Ole Wej Petersens partikollega, Jens Weiss, har lækken betydning for hans arbejde i kommunalbestyrelsen:

- Det er ubehageligt. Man sidder der 15 mand og kigger på hinanden. Hvem har gjort det. Men det kan jo være en fra forvaltningen, men kan jeg nu stole på den jeg sidder overfor?

- Så det er godt at få ryddet op i det, siger Jens Weiss.

Af dokumenterne fremgår det at Fyns Amts Avis blandt andet skrev, at elfærgeprojektet formentlig ville blive "adskillige millioner kroner dyrere".

Fyns Amts Avis: Der var ikke nogen aftale

TV 2/Fyn har onsdag forelagt borgmester Ole Wej Petersens kritik for Fyns Amts Avis lokalredaktør, Ander C. Østerby. Han siger:

- Der var ikke nogen aftale om at vente med publicering til et færdigt forlig. Vi valgte at vente med at skrive historien til pressemødet var afholdt. Det var vores beslutning. Men pressemødet torsdag blev aflyst. Derfor valgte vi at bringe historien mandag, fortæller lokalredaktøren. 

Han tilføjer:

Opdateret

  • 12. sep 2018 kl. 22:19 Artiklen er opdateret med udtalelser fra borgmester Ole Wej Petersen og Jens Weiss.

- Vi er overraskede over borgmesterens beslutning om at anklage Fyns Amts Avis. Vi kontaktede borgmesteren inden publicering mandag. Her omtalte han intet aftalebrud. Heller ikke på det efterfølgende pressemøde omtaler borgmesteren et aftalebrud. 

Ifølge Anders C. Østerby er Fyns Amts Avis først blevet anklaget for aftalebrud, da kommunen anmelder sagen til politiet. 

- Beskyldningen om aftalebrud kommer første gang, da kommunen anmelder sagen. Det undrer os, at beskyldningen ikke er kommet tidligere. Enten i forbindelse med publicering eller efterfølgende pressemøde, forklarer redaktøren. 

Fyns Amts Avis ønsker ikke at tage stilling til politianmeldelsen. 

- Det er ikke os, der er politianmeldt. Derfor stiller vi os neutralt, forklarer Anders C. Østerby. 
 

Læs også El-færgen Ellen udsættes igen