Misforståelser og fejl fra kommunen fik 82-årige Hans til at hoppe i branddammen

Ved en fejl fik Hans Lysebjerg at vide, at han skulle betale 700 kroner for en ny affaldscontainer, og derfor hoppede den 82-årige østfynbo i branddammen for at redde den gamle op.

82-årige Hans Lysebjerg sprang i branddammen i Flødstrup for at redde sin affaldscontainer og for at spare 700 kroner.

Men det havde han slet ikke behøvet.

Mens Hans Lysebjerg og hans kone var i sommerhus, er ægteparrets ene affaldscontainer forsvundet.

- Vi har tre affaldscontainere. Om sommeren bor vi i vores sommerhus i Korsør. Da vi kommer hjem, mangler den ene affaldscontainer til restaffald, siger Hans Lysebjerg.

Derfor tager ægteparret kontakt til Nyborg Forsyning for at få leveret en ny affaldscontainer, og her får de at vide, at det koster 700 kroner.

Affaldscontainer ligger i branddammen

Det vil Hans Lysebjerg ikke give for en ny affaldscontainer, og da naboerne i den lille østfynske landsby hører om den forsvundne skraldespand, fortæller de til den 82-årige østfynbo, at der ligger en affaldscontainer i den lokale branddam tæt ved hans hus.

Igen tager Hans Lysebjerg kontakt til forsyningsselskabet, men her får han oplyst, at det ikke er noget, det vil hente op for ham.

Derfor hopper den 82-årige selv i dammen for at hive affaldscontaineren op i håb om at spare 700 kroner.

82-årige Hans Lysebjerg erkender, at det var "skørt" at hente affaldscontaineren op enemand.
82-årige Hans Lysebjerg erkender, at det var "skørt" at hente affaldscontaineren op enemand.
Foto: Privatfoto

Da Hans Lysebjerg enemand får hevet skraldespanden op af vandet, viser det sig, at det slet ikke er hans. Det er naboens gamle.

- Det var i hvert fald ikke vores affaldscontainer. Jeg foreslår, at de (forsyningen, red.) kan komme og hente containeren, og så går tingene lige op, men det kunne overhovedet ikke lade sig gøre. Jeg skulle bare betale 700 kroner. De ville gerne hente den anden affaldscontainer, men de ville ikke betale for den, siger Hans Lysebjerg.

Nu er du 82-årig. Var det en god idé at hoppe i branddammen efter en affaldscontainer?

- Nu kender du jo ikke mig. Jeg har drevet maskinstation i 40 år. Det kan godt være, det var skørt i hovedet, men jeg har lavet mange ting, og det er gået godt indtil nu. Jeg kunne ikke lade den ligge, og jeg kunne ikke lige få nogen til at hjælpe med mig det, siger Hans Lysebjerg.

Forsyningsselskab: Det er en fejl

Han forstår ikke, hvorfor kommunen ikke vil hjælpe en 82-årig mand med at få hans affaldscontainer op af dammen - eller bytte med den, han har hevet op af dammen.

- Det virker som om, at embedsværket holder sig til 117 regler, og det er hverken til at hugge eller stikke i.

- Jeg er normalt ikke noget brokkehoved, men jeg kan ikke forstå, at de ikke kan køre en ny container herud og hente den anden, fortsætter han.

Det var ikke Hans Lysebjergs affaldscontainer, der lå på bunden af branddammen.
Det var ikke Hans Lysebjergs affaldscontainer, der lå på bunden af branddammen.
Foto: Privatfoto

Det vil Nyborg Forsyning dog gerne, fastslår direktør Erik Hansen, der fortæller, at der tilsyneladende er sket flere fejl i kommunikationen mellem Hans Lysebjerg og forsyningsselskabet, der er ejet af Nyborg Kommune.

- Har vi ikke ageret på det, er det en fejl. Normalt ville vi køre ud og tjekke og få den hentet op, siger Erik Hansen.

Direktør slår fast: Hans skal ikke betale 700 kroner

Som det er nu, tilhører affaldscontainerne nemlig forsyningsselskabet.

Det betyder også, at Hans Lysebjerg slet ikke skal betale 700 kroner for at få en ny leveret. Den klarer Nyborg Forsyning uden beregning. 

- Hvis man får stjålet sin affaldscontainer, kommer vi med en ny, fastslår Erik Hansen.

- Fejlen er sket, fordi vi er en undersøgelsesfase om, hvorvidt man skal betale det selv, men der er ikke juridisk afklaret endnu, forklarer direktøren.

Med andre ord kan borgerne i Nyborg Kommune i fremtiden risikere at skulle betale 700 kroner, hvis deres affaldscontainer bliver stjålet.

Selv om Hans Lysebjerg selv fik hevet en affaldscontainer op af dammen, kan den ikke umiddelbart tages i brug uden videre, fortæller Erik Hansen.

- Der er labels på, så vi skal have alle containere tilbage for at sætte rigtige adresser og tags på, forklarer han.

Hans Lysebjerg og hans kone har fået deres nye affaldscontainer, så de igen kan sortere affald, og de glæder sig over, at det var en fejl, at de skulle 700 kroner.

Der er stadig intet spor af den forsvundne affaldscontainer i Flødstrup, og ifølge Nyborg Forsyning hører det til sjældenhederne, at affaldscontainere bliver stjålet. 

Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan der sorteres affald. I Assens Kommune skal borgerne rengøre deres nutellaglas, men det nægter Otto Hansen fra Skallebølle at bruge sit vand på.