Kommune truer med at fjerne ADHD-dreng fra sit netværk

En 19-årig dreng med ADHD kritiserer Odense Kommune for kun at tænke på økonomi. Odense Kommune truer nemlig med at trække ham hjem til Odense fra Aarhus, hvor han har boet siden han var 5 år - og det mod den unge mands vilje.

Nicholai Fischer er født i Odense af misbrugsforældre, men på grund af omsorgssvigt har han boet hos en plejefamilie i Østjylland siden han var 5 år.

Nicholai lider af ADHD og bor idag på Bostedet Vangsbovej ved Aarhus - her er der døgnet rundt personale til at støtte de unge i bofællesskabet. Men Odense Kommune, der pt betaler for Nicholai, vurderer, at den unge mand nu kan klare sig med mindre hjælp og derfor skal flytte i egen bolig - dog stadig med ugentlige støttetimer.

Nicholai: Kommunen tager ikke hensyn til mig

Nicholais plejeforældre og hans nuværende bosted er uenige i, at Nicholai allerede nu kan klare sig i eget hjem. Samtidig er det ikke lykkedes dem at finde en bolig til Nicholai i Aarhus, selvom han er skrevet op til både kollegier og boligforeninger.

Odense Kommune har truet med, at hvis ikke Nicholai flyttede i egen bolig inden 1. oktober, ville kommunen tage ham hjem til Odense og tilbyde ham ophold på Bramstrupkollegiet, der er Odense Kommunes eget tilbud om midlertidig bolig til udsatte unge. Herfra ville Odense Kommune så hjælpe med at finde en bolig til Nicholai i Aarhus.

- Det kører rundt i hovedet på mig. Jeg kan ikke forstå det, når jeg ikke har noget at gøre med Odense, siger Nicholai Fischer til TV 2/FYN.

- De lytter ikke til mig, og jeg føler, at kommunen kun tænker på deres egen økonomi, siger Nicholai Fischer.

Mangler en bolig

Nicholais biologiske forældre er døde, og hans netværk befinder sig udelukkende i Østjylland, hvor han også er i gang med en uddannelse.

- Det er dybt kritisabelt. Jeg kan ikke forstå, at nogen kan få sig selv til at bringe en flytning på bane. Jeg bliver så ked af det på Nicholais vegne, for jeg kan ikke se, hvad han skal i Odense, siger Nicholais plejemor Lotte Laustsen.

- Det har aldrig været vores intention, at Nicholai skal flyttes til Odense, men når det er kommet så vidt, er det fordi, bostedet i Aarhus ikke har løftet deres del af aftalen med at gøre Nicholai klar til at flytte i egen bolig, siger Peter Rahbæk Juel, der er socialrådmand i Odense.

Lederen af Bostedet Vangsbovej er ikke enig i kritikken fra Odense.

- Det er svært. De boliger, Nicholai har råd til med sin kontanthjælp, er de mest attraktive blandt de mange studerende i byen. Han er skrevet op til kollegier og i boligforeningerne, men han står langt ned på listen, siger lederen, John Anderskou.

Ny frist på to måneder

Nicholai har klaget til Det sociale Nævn over beslutningen, og i sidste uge appellerede hans plejemor til Peter Rahbæk Juel i en mail, ligesom TV 2/FYN begyndte at arbejde med historien.

I fredags, lige før rådmanden skulle afsted på studietur til New York, kontaktede Rahbæk Juel TV 2/FYN fordi han havde ændret beslutningen - i hvert fald i første omgang.

- Vi håber ikke, at det ender med, at Nicholai skal forbi Odense. Nu smider vi 100.000 kroner på bordet, så Nicholai får lov til at blive to måneder ekstra på bostedet til at de kan få fundet en bolig, siger Peter Rahbæk Juel.

Rådmanden og hans forvaltning opretholder dog muligheden for at flytte Nicholai til Odense, hvis bostedet i Aarhus ikke har fundet en bolig til Nicholai pr. 1. december.

Oversigt

    Oversigt