Kommuner: Mindre dagpleje i fremtiden

Færre vil være dagplejer, og det presser komunernes pasningsgaranti.

Kommunerne mangler dagplejere og må oprette flere vuggestue-pladser, der koster dyrt både for forældre og kommuner. Indtil da presses pasningsgarantien.
 
Dagplejere passer fem børn i stedet for fire. Ekstra børn klemmes ind i vuggestuer, og midlertidige pavilloner sættes op.
 
Manglen på dagplejere presser lige nu kommunerne så meget, at alle kreative metoder tages i brug for at sikre pasningsgarantien for de mindste børn.

Ny vuggestue i centrum

Odense Kommune har kun med nød og næppe fundet plads til alle de småbørn, der skulle passes fra 1. oktober, skriver Ritzau.

Det betyder blandt andet, at nogle dagplejere må passe fem børn i stedet for normalt fire.

Kommunen vil også omdanne dele af en børnehave i centrum til skovbørnehave og i stedet bruge lokalerne til at passe vuggestuebørn. Samtidig leder den efter ledige lokaler til oprette en ny vuggestue.

Halvdelen af 0-3-årige er i dagpleje

Men på sigt må kommunerne vænne sig til færre dagplejere og bygge flere institutioner, forudser Henrik Larsen (R), formand for børneudvalget i Kommunernes Landsforening.

I dag passes lidt over halvdelen af danske 0-3-årige i dagpleje.

- Vi må erkende, at den fordeling ikke kan fastholdes, og det ærgrer mig, for dagpleje er et godt tilbud, siger Henrik Larsen til Ritzau.

- Den udvikling betyder, der skal flere penge op af lommen til anlæg, og driftsudgifterne bliver større. Alt andet lige bliver det dyrere både for forældre og for kommunerne,  siger Henrik Larsen.

Pasnings-garanti under pres

- Manglen på dagplejere er så stor, at pasningsgarantien kommer under pres nogle steder. Især i foråret vil det kunne mærkes. I første omgang tror jeg ikke, pasningsgarantien skrider, men i nogle kommuner kan man desværre være nødt til at tilbyde pasning langt fra nærområdet, ja måske ligefrem på tværs af gamle kommunegrænser, siger Henrik Larsen, Kommunernes Landsforening.

I en undersøgelse fra 2006 svarede 72 procent af kommunerne, at de havde svært ved at rekruttere dagplejere.

Landområderne rammes

FOLA mener, at manglen på dagplejere især vil mærkes i landområderne, hvor forældrene i fremtiden kan blive tvunget til at køre længere for at få deres børn passet i en institution.

- Det er selvfølgelig en forringelse af den ydelse, man får, og det komplicerer familielivet mere end nødvendigt. Vi har en familieminister der er meget opsat på at lette børnefamiliernes hverdag, men det vil bestemt ikke lette det, hvis man skal køre langt, siger Mette Grønvaldt fra FOLA til Ritzau.

Oversigt

    Oversigt