I det fynske folks tjeneste

Kommuner siger nej tak til atomaffald

Det kan blive mere end svært at finde en kommune i landet, der vil tage imod omstridt atomaffald.

Frygt for konsekvenserne

Om tre år skal radioaktivt atomaffald fra Forskningscenter Risø deponeres, men allerede nu tegner der sig en stor modstand i en lang række af landes kommuner ved udsigten til at skulle opbevare affaldet, skriver Berlingske.

- Der vil rejse sig en folkeprotest uden lige, hvor det er helt umuligt at trænge igennem med saglige argumenter.

- Atomaffald har en så negativ klang, at jeg frygter, hvilke konsekvenser det vil have på turismen i vores kommune, siger borgmester i Nordfyns Kommune Morten Andersen (V) til spørgsmålet, om hans kommune vil tage imod affaldet.

Berlingske Research har været i kontakt med 43 af landets 98 kommuner. 38 takker nej til atomaffaldet, to kommuner har ikke taget stilling, mens kun tre kommuner åbner døren på klem.

- Hvordan skal vi kunne sælge vores kommune på naturskønne områder med mange vandhuller og Gudenåen og samtidig leve med et image som atomaffaldskommune?

- Selv om flere eksperter forsikrer, at det er ufarligt, er der stadig meget stor usikkerhed, siger borgmester i Viborg Kommune Søren Pape Poulsen (K) til Berlingske.

Den 1. maj i år modtager indenrigsminister Bertel Haarder en geologisk rapport. I den vil der blive peget på 22 steder i landet, der findes egnede til at opbevare godt 5000 kubikmeter mellem- og lavradioaktivt affald fra Forskningscenter Ris.

Affaldet skal opbevares i mindst 300 år.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.