Kommuner sparer når private klarer lønnen

Odense Kommune sparer millioner ved at lade et privat firma klare lønsedlerne. Alligevel er fagforeningerne skeptiske over for at udlicitere lønadministration.

Det kan betale sig at lade et privat firma klare lønsedlerne. Odense Kommune har netop opgjort, at de efter tre år med selskabet Visma Services Odense til at styre lønnen til de mange ansatte i kommunen har sparet 25 procent af udgifterne til lønadministration. I 2008 svarer det til 3,3 millioner kroner.

Stadsdirektør Jørgen Clausen er meget tilfreds og mener, at andre kommuner kan gå samme vej som Odense, hvor lønselskabet som det første sted i landet er et firma med delt ejerskab imellem Visma Services Public A/S og Odense Kommune. Dermed har kommunen fortsat indflydelse på det private firma, der sørger for lønnen.

Formanden for HK/Kommunal, Bodil Otto, advarer kommunerne mod ubetinget at udlicitere arbejdet med de ansattes løn.

- Har man en gang udliciteret det, så bliver det også sværere at tage det tilbage til kommunen, hvis det viser sig ikke at virke. Dertil kommer, at kommunen for mig at se bliver en fattigere arbejdsplads uden en hel løn- og personaleafdeling. Både for de, der arbejder der, men også for alle andre, der har brug for hjælp fra afdelingen, siger Bodil Otto.

Også Dennis Kristensen, formand for Fag og Arbejde (FOA), råder kommunerne til at tænke sig godt om, før de lader private klare lønsedlerne.

- Det er en livsnerve for en arbejdsgiver at kunne udbetale korrekt løn til tiden. Hvis de ikke selv styrer det, skal de tænke sig godt om, ellers kan de komme grueligt galt af sted. De risikerer store udgifter, og at medarbejderne mister tilliden til dem, hvis det ikke fungerer, siger Dennis Kristensen.

Oversigt

    Oversigt