Kommuner styrer uden om skolelukninger

Kommuner bøjer sig for forældres pres og dropper upopulære skolelukninger. Men bevarelse af de små skoler kan gå ud over børnene, advarer ekspert.

Når de sidste kommuner fredag lukker budgettet for 2011, har mange droppet en eller flere af de annoncerede skolelukninger. Det gælder blandt andet i Køge, Nordfyns, Assens, Billund og Vejle Kommune.

- Der har været nogle utrolig stærke lokalsamfund, som har kæmpet en indædt kamp. Vi er selvfølgelig blevet påvirket at forældrene, som er kommet med mange konstruktive ændringsforslag, siger Arne Sigtenbjerggaard (V), borgmester i Vejle Kommune, hvor fem skolelukninger er taget af bordet.

Her skulle skolelukningerne ellers have givet en besparelse på 12 millioner kroner.

Skoleforsker ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Niels Egelund mener, at det går ud over børnene, når politikerne bøjer sig for forældrenes krav om at bevare de små lokale skoler. For det betyder, at der skal findes besparelser andre steder på skoleområdet.

- Det er for slapt, at kommunalpolitikerne ikke lukker skolerne. Det betyder, at besparelserne i stedet kommer til at ramme et meget stort antal elever - for eksempel med færre skoletimer og nedskæringer i specialundervisningen, siger han.

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er ikke overrasket over, at politikerne tøver med at lukke skoler.

- Når byrådspolitikerne mødes af så kraftige reaktioner fra forældrene, vil de hellere finde pengene på områder, der ikke skaber så stor reaktion, siger han og fortsætter:

- Frem til 2025 vil børnetallet falde, og derfor er det ikke nok at gøre krumspring. Så det er en stakket frist for skolerne og kommunerne.

Oversigt

    Oversigt