Kommuner tvinger syge i træningscenter

Sygemeldte tvinges i træningscenter af kommunerne, der på den måde får refunderet en større procentdel sygedagpenge fra staten. De praktiserende læger advarer.

Blodprop i hjernen

På trods af alvorlig sygdom er flere danskere siden januar blevet tvunget til at gå i træningscenter af kommunerne. Det skriver DR Nyheder.

Årsagen er en ny regel, der betyder, at staten giver 65 procent af borgernes sygedagpenge til kommunen, hvis vedkommende bruger 10 uger i træningscentret - ellers refunderes kun 35 procent af beløbet.

En ung mand fra Kastrup blev for omkring tre måneder siden ramt af en blodprop i hjernen. Kommunen fortalte ham otte uger senere, at han kun ville få sine sygedagpenge, hvis han gik i træningscenter.

- Det er så synd for de mennesker, der kommer i klemme. Hvis de ikke er så raske, at de kan arbejdsprøves, bliver de mere syge af det både fysisk og psykisk, siger Dorthe Halkjær, næstformand for de praktiserende læger i hovedstaden.

Kritikken bakkes op af kolleger, der understreger, at turen på kondicykel eller løbebånd ikke nødvendigvis er god for de sygemeldte.

- Jeg har patienter, der har fået det klart værre, og det har i nogle tilfælde haft den uheldige konsekvens, at patienten ikke har kunnet passe anden behandling. I værste tilfælde kan det være kemoterapi, siger Frederik Kallan, formand for de praktiserende læger i Svendborg.

Han mener ikke, at Svendborg Kommune tager ham og hans lægefaglige vurdering alvorligt, selvom aktiveringen af de sygemeldte kan være skadelig.

Kommunens socialdemokratiske borgmester, Curt Sørensen, erkender, at situationen ikke er holdbar.

- Nogle gange kan vi blive presset ud i situationer, hvor man går for voldsomt til den, når man taler om meget syge mennesker, og det må vi være opmærksomme på at få ændret, siger han.

Oversigt

    Oversigt