Kommuner vil undersøge FilmFyn

Filmfyn skal blive bedre til at sikre, at fondens støttekroner giver omsætning og arbejdspladser på Fyn. Det mener Enhedslisten i Svendborg, efter at Filmfyn har blåstemplet en kreativ forretningsmetode hos filmselskabet Zentropa.

FilmFyns regler for at uddele støtte til filmselskaber kommer nu til diskussion i flere af de sydfynske kommuner, der ejer filmfonden.

- Pengene til FilmFyn er givet som erhvervstøtte fra fynske kommuner, der har meget andet at bruge pengene til, for at støtte fynsk erhvervsliv. Hvis pengene så lægges i et skuffeselskab, så må vi kigge på reglerne og få dem revideret, så vi sikrer at vores støtte går til det fynske erhvervsliv, siger Jesper Kiel fra Enhedslisten.

Kritikken kommer efter en redegørelse, der blåstempler en kreativ metode til at få fynsk filmstøtte. Efter reglerne skal filmselskaberne lægge en del af deres omsætning på Sydfyn, når de modtager støtte.

Men Zentropa har sendt hovedparten af de penge, de har fået, videre til et selskab i København, hvor de kunne leje filmudstyr. Regningen er dog sendt fra Zentropa Fyn, selvom pengene altså er brugt uden for Fyn.

- Jeg vil bede om at få en redegørelse fra borgmester Hans Jørgensen. Vi må vide, hvad der er op og ned i denne sag for det er vigtigt at vores støttekroner er brugt rigtigt, siger Jane Heitmann, der er medlem af økonomiudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Hos FilmFyn forstår man ikke kritikken. Direktøren mener, at der er blevet fremlagt en redegørelse, som viser at der ikke er foregået noget ulovligt.

- Vi anlægger en helhedsbetragning. Filmproduktionerne giver både omsætning og uvurderlig omtale af Fyn. Vi har ikke den nødvendige teknik på Fyn endnu, så derfor har selskaberne været nødt til at leje i København, og det har vi accepteret, siger FilmFyns direktør Bo Damgaard.

Oversigt

    Oversigt