Koncertkoncept hitter: Hemmelige sange på hemmelige steder

Sofar Sounds Odense er et nyt koncertkoncept, der líge nu har succes i Odense. Men i modsætning til normale koncerter, ved Sofar Sounds-publikum ikke, hvem der spiller på forhånd.

Rummet er fyldt med  guitarer, keyboards og mikrofoner. Men selvom musikken snart går i gang og publikum indtager det intime rum på anden sal, er der ingen, der endnu ved, hvem de skal til koncert ved. En af dem er Amaya Kettelz fra Odense.

-Jeg ved ikke, hvem der skal på i aften. Og begivenheden har jo været skjult, så jeg har ikke vidst noget før her og nu- så det er bare spændende, siger Amaya Kettelz fra Odense.

Mandag aften var Odense Filmværksteds lokaler scene for Sofar Sounds Odense. Her var 70 publikummer mødt op for at høre musikere, de ikke ved hvem er på forhånd.

Populære sange fra et rum
Sofar Sounds står for Songs from a Room - sange fra et rum - og koncertkonceptet går ud på, at man tilmelder sig koncerten på forhånd - og så får man en adresse tilsendt dagen før koncerten. Men hvem der spiller - det finder man først ud af, når koncerten går i gang. Og dette koncept har mandag aften fået publikum til at strømme til det udsolgte arrangement i Odense Filmværksteds lokaler på Pantheonsgade.

- Jeg tror, det er hele spændingsmomentet i det, hvor man ikke ved, hvad det er for noget musik, der spiller. Så kan man jo heller ikke forvente noget - og så kan det jo kun blive godt, siger Amaya Kettelz.

På alle kontinenter undtagen Antarktis
Sofar Sounds opstod i London i 2010 og har siden da spredt sig til over 350 byer over hele verden, heriblandt London, Berlin og New York. Hver måned bliver det til over 600 koncerter verden over. Konceptet er opfundet af tre musikere, der var trætte af, at koncertgængere blev ved med at ødelægge deres koncerter ved at tale over musikken. Derfor begyndte de at holde private intimkoncerter i deres egne lejligheder - og sådan blev Sofar Sounds skabt. 

 
 
Foto: Jonas Bertelsen

Og det var også en musikoplevelse i Belfast, der fik manden bag Sofar Sounds Odense til at gå i gang med at få de hemmelige koncerter til byen.

-Det fede ved konceptet er jo, at det er hemmelige steder og hemmelige musikere, så man ved aldrig, hvad man får, siger Michael Magee, der er arrangør på Sofar Sounds Odense.  

Derudover mener Michael Magee, at Sofar Sounds både styrker musikmiljøet på Fyn.

- Hvis du kommer til vores koncerter, så vil vi vise dig de fedeste steder i Odense. Men også de fedeste musikere fra Danmark - hvis du kommer, ved du, at du får mellem 3-5 musikere - og i aften er de alle sammen fra Danmark, men før har vi også haft musikere fra blandt andet England, siger Michael Magee.

Det er frivillige kræfter, der sørger for, at koncerterne bliver til noget. Derudover er Sofar Sounds Odense også sponsoreret af en del sponsorer og får støtte af Odense Kommune.  

Musikalsk nærvær
Det var også et mangfoldigt musikalsk arrangement mandag aften. Bluegrass-country, singer/songwriter med afrikanske rytmer  og en dunkel-elektronisk-duo leverde aftenens musik i form af de tre bands Middlename Mississippi, Mary Jean og M.E.T.A .

Denelektroniske duo M.E.T.A fra København har for nyligt spillet fem koncerter i Kina, hvor der var mange tusinde publikummer. Men de små og intime sceneoplevelser som Sofar Sound er alligevel tiltrækkende for musikerne.

-Når vi spiller på en festival for flere tusinde mennesker, så er det altså ikke det samme som at spille i en stue. Det er svært at  komme helt ned i øjenhøjde, når man står på sådan en stor scene, siger Andreas Bjerring, der er producer og keyboardspiller i M.E.T.A .

Udover den nære kontakt mellem publikum og kunstnerne - kan de små rum også være med til at udvikle musikken.

-Konceptet gør, at det uventede ofte sker. Det er meget intimt og grænseoverskridende for kunstneren. Man kommer ud på kanten på en helt anden måde. Det er meget intimt, og det kan vi mærke, når vi spiller musikken, siger Maria Lé Berg, der er forsanger i M.E.T.A .

Og hvis du vil opleve Sofar Sound i Odense, kan du tilmelde dig her- men du må vente til d.18 juni, før du finder ud af - hvor du skal hen, og hvem der spiller.  

Oversigt

    Oversigt