I det fynske folks tjeneste

Konflikt er dagligdag på Nordfyn

Konflikt blev omdrejningspunktet, da borgmester Morten Andersen løb af med borgmesterkæden efter sidste kommunalvalg, og i løbet af denne valgperiode har flere andre sager skabt konflikt i kommunen.

Dramatisk konstituering

Indtil det konstituerende møde i Nordfyns Kommunalbestyrelse var Socialdemokraterne sikre på, at deres spidskandidat, Jørgen Simonsen, skulle være ny borgmester, fordi Socialdemokraterne havde indgået en bred aftale med blandt andre Venstre.

Men midt under det konstituerende møde i kommunalbestyrelsen, blev Venstres Morten Andersen foreslået som borgmester. Med støtte fra Dansk Folkeparti, Nordfynslisten samt to afhoppere fra den socialdemokratiske gruppe, blev Morten Andersen derefter valgt som ny borgmester i Nordfyns Kommune.

Det fik en meget vred Jørgen Simonsen (S) til at skælde ud på Venstres kommunalbestyrelsesmedlemmer:

- Der sidder ni utroværdige venstrefolk med borgmesteren i spidsen i byrådet. Problemet er, at Venstre ikke har overholdt deres aftale, sagde Jørgen Simonsen til TV 2/Fyn kort efter byrådsmødet.

Konflikten om skole, ledelsesform og økonomi

Dramaet fortsatte, da Nordfyns Kommune skulle vedtage ny skolestruktur. Her indgik et flertal i kommunalbestyrelsen forlig om skolestrukturen uden om borgmester Morten Andersen. Et socialdemokratisk kommunalbestyrelsesmedlem valgte dog at springe fra forliget, og flertallet forsvandt. Derefter indgik borgmester Morten Andersen et nyt forlig om skolestrukturen, et forlig der endte med at lukke kun to skoler.

I vinteren 2012 kom borgmesteren i strid modvind, da et flertal af kommunalbestyrelsens medlemmer med De Konservatives Kim Jensby Jørgensen i spidsen kritiserede borgmesteren for at skabe et elendigt samarbejdsklima.

Det politiske klima på Nordfyn kom igen ned på frysepunktet i oktober i år, da et flertal indgik budgetforlig uden om borgmesteren. Det fik dem, der ikke var med i forliget, til at kalde det valgkamp og direkte ubehageligt.

Fremtiden

TV 2/Fyns politiske redaktør Jesper Buch vurderer, at konflikten på Nordfyn vil fortsætte ind i valgkampen og i den kommende konstituering:

- Kommunalpolitikerne i Nordfyns Kommune har brugt uforholdsmæssigt meget tid på at bekrige hinanden. De er løbet fra aftaler og har snydt hinanden. Det glemmer ingen af politikerne lige med det samme. Derfor kan alt ske på valgnatten i Nordfyns Kommune, siger politisk redaktør Jesper Buch.

Ved du noget? Så send os et tip