Kongelig udgravning i Odense

Arkæologer fra Odense Bys Museers graver ved resterne af Kong Frederik den II?s lysthus i Skibhuskvarteret i Odense.

Kvarteret omkring kolonihaverne Hedvigslund i Skibhuskvarteret i Odense har igen fået murstenshuse.

"Igen" fordi kvarteret rummer resterne af det kongelige lysthus, som man ser på kortet over Odense fra 1593 under navnet "villa curia regia" - kongeslottets villa.

Odense Bys Museer udgravede i 1991 resterne af denne bemærkelsesværdige bygning, som stadig ligger bevaret under en kolonihave.

- Det er overvejende sandsynligt, at det har tilhørt Frederik II, fordi der er tale om en velbyget teglstensbygning, der bl.a. har glaceret gulv. det, vi kalder for et højstatusfund, fortæller museumsinspektør Jacob Tue Christensen fra Odense Bys Museer.

20 år efter har arkæologerne nu igen mulighed for, at fortsætte med at undersøge lysthusets omgivelser.

Den igangværende udgravning har indtil videre påvist en lille, men velbygget sulebygning tæt ved selve lysthuset.

Dateringen peger på Frederik II (1559-1588) som ophavsmanden. Han var i hvert fald meget glad for lysthuse og opførte dem ved sine slotte over hele landet, f.eks. "Badstuen" ved Frederiksborg Slot.

Deres funktion har været, at tillade kongen, at undslippe det stive hofceremoniel og slappe af nogle timer i uformelle omgivelser.

Huse forsvandt

Der er også fundet spor af ældre huse fra højmiddelalder (12-1300-tallet). Den foreløbige datering ud fra potteskår fortæller, at bebyggelsen blev nedlagt i 1300-tallet.

Husene fortæller en historie fra et dramatisk århundrede, der prægedes af krise og krig.

Ud over den sorte død, hærgedes Fyn af kampe mellem de holstenske grever og Valdemar Atterdag, der fra Næsbyhoved Slot søgte at forsvare Odense.

Man ved ikke, om det er krig eller pesten, der lagde husene øde, men i 1400-tallet bredte slottets marker sig hen over de gamle hustomter.

Arkæologerne fortsætter udgravningerne ved Hedvigslund frem til påske, og bagefter skal en bebyggelse fra yngre stenalder (2000 f.kr.) udgraves tæt ved.

Oversigt

    Oversigt