I det fynske folks tjeneste

Kontrolaktion afslørede udbredt snyd og svindel

En omfattende kontrolaktion mod pizzeriaer og værtshuse på Sydfyn i weekenden gav et nedslående resultat. Myndighederne afslørede udbredt svindel og dårlig hygiejne de fleste steder.

Udbredt svindel og uhygiejniske forhold blev afsløret ved weekeendens razzia på Sydfyn

Kontrolaktionen blev gennemført af SKAT, Arbejdsdirektoratet, Fødevarekontrollen og Fyns Politi fredag og lørdag nat. I alt 30 virksomheder i Svendborg, Fåborg, Ringe, Nyborg og Langeland blev gennemgået af myndighederne.

SKAT betegner resultatet af weekendens aktion som nedslående.

- Desværre må vi erkende, at på trods af massive kontrolindsatser, har alt for mange virksomheder ikke viljen til at opfylde gældende regler og love, som gælder når man har en virksomhed eller ansatte. I en sammenligning med andre aktioner, kan vi konstatere at ejerne ikke har fået større lyst til at følge reglerne, skriver SKAT i en pressemeddelelse.

Fejl hos 80 procent

Myndighederne fandt så graverende fejl hos 24 ud af de 30 kontrollerede virksomheder, at virksomhedsejerne nu vil få påbud og indskærpelser.  De fleste fejl var mangel på kasseapparater, dårlig bogføring og rod i ansættelsesforholdene. 14 personer blev afsløret i at modtage sociale ydelser samtidig med at de arbejdede  i et pizzeria.

Fem virksomheder blev pålagt at føre logbog over de ansattes mødetider, og fire virksomheder får et bødekrav, da de ikke har udfyldt tidligere udleverede logbøger.

Elendig hygiejne

Fødevarekontrollen afslørede samtidig at flere pizzeriaer har problemer med rengøring og fødevaresikkerheden. I alt 10 pizzeriaer og restauranter i Svendborg, Hesselager, Nyborg og Ringe blev kontrolleret og kun tre steder var der ingen problemer. Et enkelt sted havde et pizzeria selv hængt en Elitesmiley på døren,  selvom det tager et år at få en sådan.

Brugte peberspray

Generelt mødte myndighederne stor uvilje fra virksomhedsejerne til at lade sig kontrollere, og ved et værtshus i Fåborg, måtte politiet trække en peberspray, da myndighederne ikke kunne få lov at gennemføre kontrollen af virksomheden.

Efter at politiet fik tilkaldt assistance fra Odense, lykkedes det dog for SKAT at få gennemført kontrollen.

Efter de nedslående resultater bebuder de involverede myndigheder, at kontrollen med branchen vil blive yderligere skærpet fremover.