Kortlægning: Turisterne svigter Danmark

Det er særligt tyskerne, der holder mindre ferie i Danmark end tidligere, viser ny opgørelse.

En weekendtur til Berlin, vandreture i de svenske skove eller muligheden for at opleve Finland og dets mange tusinde søer.

Danmark bliver udkonkurreret af vores naboer i både syd og nord, når det kommer til turisme. Faktisk er Danmark et af de europæiske lande, der har været dårligst til at tiltrække udenlandske turister de seneste 10 år.

Det viser en kortlægning, som er foretaget af kommuneforeningen KL's nyhedsbrev, Momentum.

I perioden 2004-2014 har Danmark oplevet en fremgang i antallet af udlændinges overnatninger på fire procent. Ud af 48 europæiske lande har kun turismen i Cypern, Luxembourg, Slovakiet og Kirgistan klaret sig dårligere i perioden.

I Tyskland har stigningen været 40 procent, mens Sverige og Finland er noteret for en fremgang på henholdsvis 21 og 23 procent.

I Danmark er det særligt de tyske gæster, der er med til at trække det samlede antal overnatninger ned.

Susanne Nordenbæk, der er chef for turisme og erhverv hos Dansk Erhverv, mener, at udviklingen er en del af en større tendens, som på flere måder presser Danmark.

- Det er blevet billigere at rejse til fjernere egne, og det er et nyt konkurrenceparameter for Danmark. Man skal også være opmærksom på, at folks rejsemønstre har ændret sig.

- Hvor man tidligere tog til en destination i tre uger, rejser folk i dag oftere, men i kortere tid. Det kan betyde, at vi ikke har tabt i antallet af tyske hoveder, men i antallet af overnatninger, siger Susanne Nordenbæk til Momentum.

Samtidig skriver Momentum, at tyskere i højere grad er begyndt at holde ferie i hjemlandet og ikke ved den jyske vestkyst.

Særligt i perioden 2004-2009 var turismen i Danmark under pres, mens antallet af overnatninger er steget siden - dog i begrænset tempo. Antallet af overnatninger ligger stadig under niveauet fra 2003.

Oversigt

    Oversigt