Kræftpatienter bliver mere syge i ventetiden

Tusindvis af kræftpatienter venter dobbelt så længe som de skal på at blive behandlet på sygehuse, der kan tilbyde strålebehandling. OUH har lige nu landets længste ventetid på 10 uger.

Rystende

Kræftpatienter har krav på at få strålebehandling inden for fire uger. Men det krav er der kun et sygehus ud af seks, der kan leve op til. Og det har alvorlige konsekvenser for de tusinder af kræftpatienter, der har brug for strålebehandlingen.

- Vi har patienter, som, når de kommer ind, har kræft i ét stadium. Når de efter at have ventet får behandling, er de i et andet stadium af sygdommen, hvor de ikke længere kan få helbredende behandling, men alene lindrende behandling, siger Niels Råberg, der er klinikchef på hals-næse-øre-afdelingen på Hillerød Sygehus til Politiken.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt. Jeg er rystet over det, siger Kai Evan Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse til TV 2/Fyn.

Personalemangel

Overlæge på kræftafdelingen på OUH, Niels Holm er ikke stolt over situationen, men begrunder situationen med personalemangel. OUH mangler simpelthen folk, der kan betjene strålekanonen, fordi en del er gået på pension eller har fået andet arbejde.

Behandlingsgarantien fastslår, at patienter har ret til behandling på et andet sygehus i Danmark, hvis deres eget ikke kan tilbyde behandlingen inden for de fire uger. Men Rigshospitalet og Skejby Sygehus har mellem syv og ni uger. Og OUH altså 10 uger.

Tjek ventelister her

Oversigt

    Oversigt