I det fynske folks tjeneste

Kræftpatienter opereres for sent

Odense Universitetshospital overholder ikke ventetiden på behandling af visse typer kræft, viser undersøgelse.

OUH overholder ikke ventetiderne på behandling af visse typer kræft.

Der var en grund til, at ledelsen på mavetarm-kirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital (OUH) for nylig blev udskiftet:

Kun 40 procent af afdelingens patienter med kræft i bugspytkirtlen blev opereret inden for den maksimale ventetid på 14 dage, svarende til 20 ud af 50 patientkontakter.

Det viser en afrapportering fra den nationale Task Force for Kræft og Hjerteområdet for hele 2011, hvor ventetiden på fire kræfttyper er kulegravet, skriver Fyens Stiftstidende.

Også 16 procent af lungekræftpatienterne på OUH måtte i 2011 vente for længe på operation, svarende til 38 ud af 233 patientkontakter. Det er langt flere end alle de øvrige regioner tilsammen.

- Det er ikke godt nok, mener Leif Vestergaard Pedersen, direktør for Kræftens Bekæmpelse til Fyens Stiftstidende.

- Vi ved med meget stor sikkerhed, at hver eneste dag, der går, forringer patienternes mulighed for at komme sig, siger han.

Ifølge OUH's egne indberetninger om ventetider for februar og marts kæmper den nye ledelse på mavetarm-kirurgisk afdeling stadig med for lange ventetider på operationer inden for flere kræfttyper.

Det gælder også visse kræfttyper på gynækologisk-obstetrisk afdeling. Lægefaglig OUH-direktør Henrik Villadsen erkender, at OUH har været for langsom til at operere visse kræfttyper.

Han påpeger dog, at OUH er blandt de hurtigste sygehuse inden for kræftbehandling, når det gælder den overordnede ventetid for både udredning og behandling.