Kræftrådgivning: Frivillige gør hele forskellen

Efter Kræftens Bekæmpelse flyttede deres rådgivning til OUH, har de oplevet en kraftig stigning i antallet af frivillige, der vil give en hånd.

I 2013 flyttede Kræftrådgivningen fra det centrale Odense til deres eget hus på Odense Universitetshospitals område. Formålet var blandt andet at gøre det nemmere for patienter og pårørende at komme forbi og få hjælp og støtte.

Projektet er lykkedes over al forventning. I 2016 benyttede omkring 7700 patienter og pårørende sig af de mange tilbud, som Kræftrådgivningen tilbyder. Det er alt fra mindfulnesskurser og mandeaftener over sexologisk og juridisk bistand til caféarrangementer og gåture.

De frivillige er altafgørende

Når det overhovedet er muligt at tilbyde så mange aktiviteter, skyldes det et meget stort antal frivillige, der er tilknyttet stedet. Der er seks ansatte på stedet, men hele 169 frivillige. Det er såkaldte patientstøtte-frivillige, der på hver deres måde bidrager til at lindre livet for kræftsyge og deres pårørende.

Leder Vivi Brandt Rasmussen fortæller, at de frivillige er helt afgørende for Kræftrådgivningens arbejde.

- Her på stedet bliver alle taget imod af et menneske, der byder dem indenfor. Det er svært nok at komme ind over tærsklen, så det er helt afgørende, at man ikke bliver mødt af en tom skranke, siger hun.

Frivillige med forskellige talenter 

Kræftrådgivningen gør brug af frivillige personer med alle former for kvalifikationer. Der er mulighed for at hjælpe både i korte og lange forløb og i varierende grad af forpligtelse. Nogle har en baggrund i sundhedssystemet, andre er gode til at bage kage, andre igen har universitetsgrader. Alle kan bruges, da der hele tiden sættes nye tiltag i søen.

Man kan for eksempel blive mentor for 'mandeklubben'. Det kræver, at man er mand og selv har haft kræft. Det har vist sig at være en stor fordel for patienter at kunne tale med en af samme køn, der selv har haft sygdommen inde på livet.

Man kan også melde sig som frivillig-vært, der tager imod i rådgivningen med venlighed og en kop kaffe. Andre igen er gruppeledere og står for eksempelvis sociale arrangementer med musik, kaffe og kage.

Profesionelle pårørende

Der kommer hele tiden nye skud på stammen, når det gælder rådgivning og støtte for kræftsyge.  Siden efteråret har Kræftrådgivningen uddannet såkaldte navigator-frivillige til støtte af patienter med et svagt netværk.  Det er en slags professionelle pårørende, der for eksempel kan tage med til samtaler og forstå og huske, hvad der bliver sagt. Patienter kan få tildelt en sådan frivillig i op til et halvt år. Men netop denne type frivillig kræver, at man har en baggrund i sundhedssystemet.

Som et andet splinternyt tiltag søger Kræftrådgivningen lige nu frivillige jurister, der kan rådgive om rettigheder og muligeheder for kræftramte.  

- Det betyder utroligt meget, at vi kan tilbyde så mange forskellige aktiviteter, og det kan vi udelukkende på grund af de mange frivillige. Det sikrer en stor mangfoldighed og gør, at vi kan ramme de mange forskellige behov som de kræftramte og deres pårørende har, fortæller leder Vivi Brandt Rasmussen.

Interesserede kan læse mere på www.frivillig.dk. Her slåes nye stillinger op, der er nemlig hele tiden brug for nye frivillige.

Se Fyn live fra Kræftrådgivningen i Odense kl. 17.30. 

 

Oversigt

    Oversigt