I det fynske folks tjeneste

Kræftsyg kvinde: Jeg kan få sidste del af livet uden smerter

Mette Møller-Larsen blev ramt af kræft for to år siden. Den stærke medicin førte blandt andet til, at hendes knogler afkalkede. Smerterne forsvandt først, da hun blev behandlet med vertebroplastik.

00:32

Fire brud på ryghvirvlen lænkede Mette Møller-Larsen til sengen. Men efter en behandling med vertebroplastik kunne hun igen nyde hverdagen. Video: Ditte Lunde

Medicin mod kræft er stærkt og har mange bivirkninger. Det har Mette Møller-Larsen fra Nyborg mærket på sin egen krop. Hun har lungekræft, som har spredt sig til hjernen. Derfor blev hun ordineret medicinen Prednisolon, som tager trykket i hjernen. 

En bivirkning ved Prednisolon er blandt andet afkalkning af knoglerne. Mette Møller Larsens knogler afkalkede i en sådan grad, at fire af hendes ryghvirvler faldt sammen. 

- Sammenfaldene i min ryg er det værste i hele sygdomsforløbet. Jeg kunne ikke gå, stå, ligge, sidde og rejse mig uden stærke smerter. Det føltes som om, der sad en knust flaske i min ryg. Jeg blev naturligvis bekymret, initiativløs og træt af de mange smerter, siger Mette Møller Larsen. 

Metoden mangler evidens
Ved en tilfældighed blev hun opmærksom på et kirugisk indgreb, der endnu ikke er så udbredt i Danmark. Metoden stammer fra Frankrig og hedder vertebroplastik.

- Det er en lille operation, hvor man under lokalbedøvelse fører en nål ind i en brækket ryghvirvel, hvor man blander noget knoglecement. Når det er hærdet efter tyve minutter, så er operationen færdig, og patienten må rejse sig op og gå, siger overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Middelfart Sygehus, Mikkel Østerheden Andersen. 

Børnene kommer hjem til en mor med langt mere energi, og en mor som kan andet end blot ligge i sengen. 

Mette Møller-Larsen 

Vertebroplastik er endnu ikke så udbredt i Danmark. Ifølge Mikkel Østerhede Andersen er metoden stadig kontroversiel, fordi der ikke evidens for behandlingens resultater. 

- Vertebroplastik er en kontroversiel behandling på trods af, at den faktisk har været tilbudt i mange år. Det er, fordi vi har svært ved at løfte den konventionelle bevisbyrde, hvor man laver lodtrækningsforsøg, siger Mikkel Østerheden Andersen. 

Kan leve den sidste del af mit liv uden smerter 

- Jeg var fuldstændig målløs. Inden jeg forlod Middelfart sygehus, gående ud til den liggende transport, kunne jeg tydeligt mærke bedring. Den afstand var ikke mulig at gå inden indgrebet, siger Mette Møller Larsen. 

For Mette Møller Larsen har behandlingen betydet alt i den sidste tid af hendes liv. 

- Børnene kommer hjem til en mor med langt mere energi, og en mor som kan andet end blot ligge i sengen. Efter den lille operation skal jeg fortsat økonomisere med mine kræfter, men nu kan jeg sidde oppe. Appetitten er kommet tilbage, og jeg kan leve den sidste del af mit liv uden nævneværdige smerter, siger Mette Møller Larsen. 

02:33

Se hele indslaget om Mette Møller Larsen og hendes behandling med vertebroplatik her. Video: Ditte Lunde 

Luk video