Kræftsyg kvinde nægtet erstatning efter lægefejl

En 37-årig fynsk kvinde har fået afslag på erstatning, selvom hendes læge har erkendt at have overset en dødelig kræftsygdom. Fynsk politiker vil have loven ændret.

- Tag det bare roligt, der er bare noget kosmetisk! Sådan sagde Karen Andersens læge, da hun for nogle år siden konsulterede sin læge for at få undersøgt en knop på armen.

Sjælden kræftsygdom

Men da den kosmetiske knop skulle fjernes et halvt år senere, viste det sig, at Karen Andersen havde en sjælden og meget farlig modermærkekræftsygdom.

- Jeg fik et chok, og i første omgang blev jeg meget vred på min læge, siger Karen Andersen fra Stige.

Karen Andersen blev straks sendt til behandling på Odense Universitetshospital, men forsinkelsen på et halvt år har betydet, at kræftsygdommen har bredt sig, og i dag har den fynske kvinde, der er mor til tre børn, kun en overlevelseschance på 20-30 procent.

Læge har erkendt fejlen

Kvindens praktiserende læge har erkendt sin fejl og hjulpet Karen Andersen med at klage til Patientklagenævnet. Men patientklagenævnet har afslået at give Karen Andersen erstatning for den forkerte diagnose med den begrundelse, at hendes knude ikke umiddelbart lignede modermærkekræft.

- Jeg blev meget overrasket. Jeg har en meget sjælden kræftsygdom som er blevet forvekslet med en godartet tumor, og min læge var overbevist om at jeg ville få erstatning, siger Karen Andersen.

Karen Andersen havde håbet, at patientklagenævnet ville give hende en erstatning, så hendes tre døtre kan blive forsørget, hvis hun dør. Men foreløbig får hun altså hverken penge eller en anerkendelse af at der er sket en fejl.

Vil ændre reglerne

Men måske er der hjælp på vej til familien fra Stige. Partiernes sundhedsordførere mener at der er tale om en forkert afgørelse i Patientforsikringen.

- Det her er en oplagt sag, hvor man bør kunne gå til patientklageforsikringen og få en erstatning, siger Vivi Kier, der er sundhedsordfører for De Konservative i Folketinget.

I første omgang har Karen Andersen anket patientklagenævnets afgørelse, og hvis ikke anken falder ud til hendes fordel, er politikerne klar til at gribe ind.

- Hvis ikke kvinden får medhold i sin anke vil jeg rette henvendelse til ministeren for at høre om vi ikke skal have kigget på de her regler, siger Vivi Kier.

Oversigt

    Oversigt