Kras kritik i plejefamiliesagen: - Stærkt forkasteligt svigt af kommunen

Ekspert: Odense Kommune har valgt at stole meget lidt på børnene og derfor har svigtet børnene gang på gang.

RETTELSE: Tidligere stod der i artiklen, at det er et brud på Serviceloven, hvis kommunen ikke afholder en børnesamtale inden for 24 timer. Dette er ikke rigtigt. Ifølge Serviceloven skal kommunen reagere indenfor 24 timer, og der skal afholdes en børnesamtale. Der er dog intet krav om, at børnesamtalen skal afholdes indenfor det første døgn. 
Fejlen er rettet. TV 2/Fyn har forelagt Børns Vilkår rettelsen, og Rasmus Kjeldahl fastholder kritikken. Der er derfor ikke rettet i hans citater. TV 2/Fyn beklager fejlen. 

Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår er rystet over Odense Kommunes håndtering af muligt fysisk overgreb begået mod et otteårigt plejebarn.

Det siger han til TV 2/FYN efter det er kommet frem, at  Børn- og Ungeforvaltningen 28. december 2016 første gang modtog oplysninger om, at drengen kan have været udsat for vold.

Otte dage senere afholdes en såkaldt børnesamtale. 

quote - Jeg synes ikke der nogen undskyldninger der handler om jul og nytår i den her sag.

Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår

- Kommunen burde straks være rykket ud. Når der er tale om vold mod plejebarn og når der tidligere har været politianmeldelser mod den samme familie, så bør man reagere inden for 24 timer, siger Rasmus Kjeldahl.

Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.
Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

- Det er en frygtelig situation for barnet. Når der er underrettet til kommmunen, så ved man jo ikke, hvad plejeforældrene ved om det her. Barnet kan blive udsat for trusler og nye overgreb. Barnets sikkerhed kan i det hele taget være truet.

Svigter igen ved at vente

Rasmus Kjeldahl mener, det er stærkt forkasteligt at kommunen endnu en gang svigter barnet ved at vente så længe med at gribe ind. Han mener, at Odense Kommune har vurderet, at man ikke havde tid til at rykke ud med det samme.

- Man har altså med den vurdering svigtet en lille dreng, som har brug for kommunens omsorg og beskyttelse. Det er trist at se kommunen gemme sig bag et fagligt skøn, at man nok har gjort det rigtige. Det kunne jeg godt tænke mig at se beviser for, siger Rasmus Kjeldahl.

Barnet i fare

Underretningen kom mellem jul og nytår, men ifølge Rasmus Kjeldahl har kommunen pligt til at have en 24-timers vagt, som kan rykke ud og beskytte de børn som er i overhængende fare.

- Det har der tydeligvis været tale om her, når man også vælger - ganske vist otte dage forsent - at fjerne barnet med det samme. Så jeg synes ikke der nogen undskyldninger der handler om jul og nytår i den her sag, siger Rasmus Kjeldahl, og vurderer at kommunen har valgt at stole meget lidt på børnene og derfor har svigtet børnene gang på gang:

- Jeg håber Odense Kommune fremover vil finde nogle bedre løsninger på forvaltningen af sit ansvar.

Oversigt

    Oversigt