I det fynske folks tjeneste

Kritik af eks-rockers foredrag i Svendborg

Den tidligere rocker Brian Sandberg tager til efteråret på foredragsturne rundt i Danmark, og kommer blandt andet til Svendborg. Turnéen møder kritik, men lederen af Svendborg Kulturhus, forsvarer fordraget, skriver Avisen.dk

Foto: Teitur Jónasson, Scanpix

Den tidligere rocker Brian Sandberg, der både har været medlem af Hells Angels og Bandidos, tager til efteråret på foredragsturne rundt i Danmark. 

For en billetpris på 224 kr. kan publikum i blandt andet Rønne, Greve, Aarhus, Thisted og Vejle få mulighed for at for at høre den 51-årige Sandberg fortælle om sit liv.

"Kom og hør hans vanvittige livs historie helt tæt, hvor du som publikum kan få plads oppe i sofaen ved siden af Brian Sandberg.", står der blandt i opslaget hos ticketmaster, der sælger billedet til showet.

Læs også Hells Angels-medlemmer fængslet efter våbenfund i Nyborg

Foredraget kommer ifølge beskrivelsen også til at handle om hans liv som rocker.

"Kom og oplev Danmarks mest kontroversielle eks rocker, også kendt i medierne som Stein Baggers bodyguard, jetset rockeren Brian Sandberg. Forfatter til 3 bøger, overlevede 3 skudattentater, sigtet i Danmarks historiens største og dyreste retsag, dømt 12 år i byretten, frifundet i landsretten.", står der.

Line Lerche Mørck er ekspert i pædagogisk psykologi på Aarhus Universitet og har forsket i bander. Hun finder det problematisk, at Brian Sandberg holder foredrag.

Det er potentielt skadeligt at holde sådanne foredrag. Det er med til at gøre folk nysgerrige og interesserede.

LIne Lerche Mørck, ekspert i pædagogisk psykologi

- Det er potentielt skadeligt at holde sådanne foredrag. Det er med til at gøre folk nysgerrige og interesserede. Og det kan være både unge og voksne i kanten af de her miljøer, siger Line Lerche Mørck til Avisen.dk

Hun mener, at mediedækning, bøger og foredrag kan have negative effekter og peger på, at det kan være med til at rekruttere unge til bandemiljøer.

- Det er med til at legitimere de her miljøer, hvis folk tænker: "det er noget, hvor man kan blive kendt bagefter, og det er interessant". Det er en glidebane. Og det rammer ikke bare dem, der står på kanten, men det kan legitimere det at være bandekriminel i bredere forstand, siger hun.

Læs også Bandidos smutter fra Odense

Svendborg Kulturhus og Thisted Musikteater er to af de steder, der lægger lokaler til foredraget. Her er der ingen skrupler ved at byde Brian Sandberg velkommen.

Det vil nemlig være censur, hvis man nægter at åbne dørene for den tidligere HA- og Bandidos-rocker. Det siger Claus Bjerregaard, daglig leder i Svendborg Kulturhus, til Avisen.dk.

- Mange forskellige lejer sig ind i vores lokaler, og det vil være censur, hvis vi nægter Brian Sandberg at komme. Han har udstået sin straf og er ikke længere en del af en bande. Vi har også haft Henrik Qvortrup på besøg - før og efter Se og Hør-sagen - så vi gør ikke forskel på folk, siger Claus Bjerregaard.

Mange forskellige lejer sig ind i vores lokaler, og det vil være censur, hvis vi nægter Brian Sandberg at komme.

Claus Bjerregaard, leder af Svendborg Kulturhus

Spørgsmål: Kan I leve med, hvis børn og unge, der kommer til foredraget, lader sig inspirere af det, Brian Sandberg siger?

- Det vil være meget uheldigt, hvis det sker. Det ville være noget lort. Vi har naturligvis snakket det igennem, men er nået frem til, at vi skal give ham en chance. Vi har ytringsfrihed i Danmark, og hvis vi går ind og nægter ham adgang, så vil det stride imod vores principper. Jeg håber da foredraget munder ud i, at han konkluderer, at rockertilværelsen ikke er en fed levevej, siger Claus Bjerregaard.

 I Thisted Musikteater er man enig.

- Jeg går ud fra at firmaer, der lejer vore lokaler til et arrangement, holder sig inden for lovens rammer, og så længe de gør det, er der ingen problemer i det, siger Chris Poulsen, formand for Thisted Musikteater.

Avisen.dk har både tirsdag og onsdag forgæves forsøgt at få en kommentar fra Brian Sandberg.