I det fynske folks tjeneste

Kritik af handel med poster

Tirsdagens valg er ikke bare et spørgsmål om politiske taburetter. Der skal også fordeles bestyrelsesposter for mange millioner kroner. Men det skal være slut, mener Liberal Alliance i Odense.

Handler med lukrative bestyrelsesposter er en stor del af de politiske forhandlinger, der starter tirsdag aften, når alle stemmer er talt op.

Men har de lokale politikere overhovedet de kompetencer, som kræves for at sidde i bestyrelserne?

Det mener Tonny Vest fra Liberal Alliance i Odense ikke. Derfor vil han have lokalpolitikerne ud af de kommunale selskabers bestyrelser som for eksempel Fjernvarme Fyn og Odense Renovation. Tonny Vest mener, det skal være slut med at fordele bestyrelsesposter på valgnatten.

- Der oplever man ofte, at der mere bliver handlet kødben, end man laver det, der er i borgernes interesse, siger spidskandidaten til TV 2/FYN.

Aftalerne handler ifølge Tonny Vest mere om grådighed.

- Det kan være en smule betænkeligt, om det er økonomi, der styrer motivet, eller om det er fordi, man vil lave en strategisk udvikling af forsyningsselskaberne, siger Tonny Vest.

Ifølge en ekspert bliver bestyrelsesposterne brugt, når de politiske kabaler skal gå op.

- Byrådspolitikkere er forholdsvis dårligt lønnede i forhold til, hvor mange timer de lægger i byrådsarbejdet. Så i nogle tilfælde kan man godt forestille sig, at en bestyrelsespost er det, der kan få det til at hænge sammen for den enkelte politiker, siger Christian Elmelund-Præstekær, der er valgforsker på SDU. Men næstformanden i Fjernvarme Fyn handler det ikke om penge.

- For mit vedkommende og for dem, jeg kender, der sidder i bestyrelser, der handler det ikke om penge. Der handler det om, at man kan bidrage. Og at man som kommunens repræsentant kommer med noget viden, siger Lars Chr. Lilleholt, der er byrådskandidat for Venstre i Odense.

Se mere på TV 2/FYN klokken 19.30.

Ved du noget? Så send os et tip